sf V
.
sf V
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
260468
Sted- og lokalitetsnummer
180106-230
Anlæg
Ødekirke, Middelalder (dateret 1067 e.Kr. - 1535 e.Kr.); Ødekirkegård, Middelalder (dateret 1067 e.Kr. - 1535 e.Kr.); Mindesmærke, Nyere tid (dateret 1946 e.Kr. - 1959 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Vester og Øster Herborg byer. Herborg middelalderlige kirketomt Tomten af den nedbrudte kirke fremtræder som en svag højning, der adskiller sig fra det omgivende terræn ved at være oversået med granitskærver. Tomten måler ca. 26 m i øst-vest og ca. 22 m i nord- syd. Tomten, der er dyrket, ligger lidt nord for Kjeldstrup. Ovennævnte mindesmærke må ikke fjernes, udjævnes, ændres eller beskadiges på nogen måde ved gravning, pløjning, beplantning, bebyggelse, henlæggelse af jord, sten og affald eller på nogen anden måde forstyrres. Almindelig landbrugsmæssig drift af arealet er tilladt i samme omfang som hidtil, forudsat der ikke anvendes jordbundsløsnere eller foretages nogen anden form for dyb jordbearbejdning.

Undersøgelseshistorie

1966
Tinglysning - KUAS, Fortidsminder
1990
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHerborg middelalderlige kirketomt, afmærket med naturlig større stenblok med inskription, rejst af menighedsrådet i 1948, mindesmærket er placeret på stenpikning omgivet af sten fra kirken (ejerens udsagn) ved vejen NV for kirketomten, tomten fremtræder som en svag sandet forhøjning oversået med granitskærver, i ager dyrket med roer, tinglysningsmålingen gentaget. ** Seværdighedsforklaring ** Kun adgang til mindestenen ved vejen, ingen parkering.
2002
Museal besigtigelse - Museum Midtjylland
2002
Registreringsprojekt/ødekirker - Museum Midtjylland
2002
Dyrkning/land- og skovbrug - Museum Midtjylland
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune

Mindesmærke

Mindesmærker er erindringssteder over eksempelvis en begivenhed eller en person og består som oftest af en sten med en inskription, der forklarer om anledningen til, at mindesmærket er blevet rejst. Mindesmærker findes overalt i landet og er som regel rejst på det sted, begivenheden fandt sted, eller et sted, som den mindede person havde en tilknytning til. Læs videre her.

Mindesmærker i Danmark

Middelalder

Middelalderen er betegnelsen for den periode, der følger umiddelbart efter vikingetiden. I løbet af ældre middelalder blev mange af de danske købstæder grundlagt, ligesom der skete en voldsom bebyggelsesudvidelse på landet med etablering af mange nye landsbyer. Hertil kommer etablering af borge og senere herregårde på store og små voldsteder overalt i landet. En del af disse er i dag bevarede som fortidsminder. Det samme gælder eksempelvis en række ruiner af delvis nedrevne bygningsværker både i byerne og på landet samt gravsteder, ødekirkegårde og helligkilder. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links