Faktaboks

Kommune
Randers Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
201311
Sted- og lokalitetsnummer
140310-14
Anlæg
Ødekirke, Middelalder (dateret 1200 e.Kr. - 1399 e.Kr.); Ødekirkegård, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Umatr. areal. Vorup gamle kirketomt og kirkegård. Den firesidede kirkegård måler i nord 32 m, i øst 62 m, i syd 60 m og i vest 60 m. Den omgives af et 1 - 1,5 m højt jorddige, der udvendigt er beklædt med marksten. Sydligst i østsiden en godt 1 m bred åbning, flankeret af to murede piller. Langs indersiden af diget en ældre løvtræsbeplantning. Iøv- rigt ligger kirkegården hen i græs med spredte løvtræer og stedvis kratbevoksning. Ovennævnte mindesmærke må ikke fjernes, udjævnes, ændres eller beskadiges på nogen måde ved gravning, pløjning, beplantning, bebyggelse, eller henlæggelse af jord, sten og affald eller på nogen anden måde forstyrres.

Undersøgelseshistorie

1568
Registrering via historisk dokumentation - Uspecificeret institution
1971
Tinglysning - KUAS, Fortidsminder
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorSom beskrevet på blåt kort. Dog fremgår af slidskade henover vestlige dige, at også indersiden har været stenklædt, altså kassemur. De murede piller ved indgangen på Ø-siden er nu fjernede. Stubbe af tætstillede løvtræer på digernes kroner hele vejen rundt. 4 træer står dog tilbage på østlige dige. Åben række af gamle løvtræer 2 m ingen for digernene hele vejen rundt. Hertil 6 løvtræer spredt på arealet. Iøvrigt græsklædt. En sti hen over arealet deler sig i V i to, der begge krydser V-diget med slidskader til følge. Beliggende op mod offentlig vej i Ø og med bebyggelse i N og S samt sportsplads i V. ** Seværdighedsforklaring ** Ikke synderligt seværdigt, men velholdt. Offenligt tilgængeligt. Et parkanlæg i sig selv. 8.1.1992. K.Lyngsie oplyser, at fjernelsen af de murede piller er o.k. M.B. Bevoksning: 1989: Græs og Løvtræer
2003
Registreringsprojekt/ødekirker - Kulturhistorisk Museum Randers
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet dog uden træer på selve diget. Mod vest 10 træer nedenfor diget på række. Mod syd 5 træer nedenfor diget på række. Desuden lidt spredte løvtræer og højt græs.

Middelalder

Middelalderen er betegnelsen for den periode, der følger umiddelbart efter vikingetiden. I løbet af ældre middelalder blev mange af de danske købstæder grundlagt, ligesom der skete en voldsom bebyggelsesudvidelse på landet med etablering af mange nye landsbyer. Hertil kommer etablering af borge og senere herregårde på store og små voldsteder overalt i landet. En del af disse er i dag bevarede som fortidsminder. Det samme gælder eksempelvis en række ruiner af delvis nedrevne bygningsværker både i byerne og på landet samt gravsteder, ødekirkegårde og helligkilder. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links