I Økolariet er udstillingerne inddelt i forskellige temaer. Blandt dem er Genbrugsbyen, hvor man gennem spil og interaktive udstillinger kan teste sin viden om affald, sortering og genbrug.
.

Som et led i en lokal Agenda 21-plan besluttede Vejle Kommune i år 2000 at etablere et center, hvor borgerne kunne få viden om, hvordan bæredygtighed kan indtænkes i en almindelig hverdag. Resultatet blev videns- og oplevelsescenteret Økolariet, som i efteråret 2003 kunne slå dørene op i en ny bygning, tegnet af Exners Tegnestue, i det centrale Vejle.

Centeret har en række forskellige udstillinger, hvor der sammen med undervisning og andre aktiviteter sættes fokus på samfundsaktuelle problemstillinger som energi og klima, genbrug, drikkevand og plast i havet. Siden 2009 har Økolariet desuden været et af 16 danske videnspædagogiske aktivitetscentre (VPAC), hvor børn og voksne gennem forskellige aktiviteter får viden om og indsigt i bl.a. naturvidenskab og historie.

Økolariet drives af Vejle Kommune i samarbejde med Affald&Genbrug og Vejle Spildevand A/S. Siden 2017 har centeret hvert år haft mere end 80.000 besøgende, hvoraf de ca. 15.000 er skoleelever, der modtager undervisning af Økolariets skoletjeneste.

Videre læsning

Læs mere om Kulturhistoriske museer og kulturarv i Vejle Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Kulturhistoriske museer og kulturarv