Faktaboks

Kommune
Nyborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
381727
Sted- og lokalitetsnummer
090618-25
Anlæg
Helligkilde, Historisk Tid (dateret 1536 e.Kr. - 1799 e.Kr.)

Original fredningstekst

Matr.: Umatr. gadeareal, Ørbæk. Kildeanlæg. Kildeanlægget består af et nærmest rektangulær bassin, om- givet af en ca. 0,60 m høj karm, opført af fint tilhugne granitsten. Det måler ca. 3 x 3,70 m. Tværs over bassinet er en fint tilhugget granitstensbjælke, i hvis midte er en træ- pumpe. Træpumpen er ca. 1,10 m høj og ca. 0,30 m i diameter. Den er forsynet med 2 udløbstude af støbejern. På hver af kildekarmens langsider er ved midterbjælken 2 trappetrin, ligeledes af fint tilhuggede granitsten. Omkring karmen er en bræmme af brosten, og i hvert af de 4 hjørner står en afmærkningssten. Fredningen omfatter kildeanlægget med den omgivende bræm- me, et areal, der måler ca. 4 x 5 m. Dets placering er vist på vedlagte kort. Ovennævnte mindesmærke må ikke fjernes, flyttes, udjævnes. ændres eller på nogen måde beskadiges ved henkastning af jord, sten og affald eller på nogen anden måde forstyrres.

Undersøgelseshistorie

1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorMål: 1,7 x 5,2 x 3,4 m. Forefundet som beskrevet i fredningstekst. ** Seværdighedsforklaring ** Særpræget kildebrønd i smuk udførelse.
1995
Byggeri og anlæg - Fyns Oldtid - HollufgårdKildeanlægget flyttet i forbindelse med omlægning af vej. Nuværende placering er endnu ikke indmålt men er ved trekanten ved Hulvejen.
1996
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Dansk Folkemuseum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Helligkilde

Helligkilde, kilde, hvis vand ansås for at være helbredende. Ifølge dansk folketro var "kraften" i vandet på sit højeste valborgsaften (30. april) og sankthansaften (23. juni), som derfor var de foretrukne besøgstider. Det var især gigt, lammelse, sår og bylder, skab og fnat samt mave- og øjensygdomme, man søgte helligkilderne for. Vandet skulle drikkes af nye lerskåle, som bagefter knustes og kastedes i kilden eller ved siden af. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links