En medarbejder på VELUX-fabrikken i Østbirk monterer kantlister på en vinduesramme.
.

Østbirk Bygningsindustri i Østbirk er en af hjørnestenene i den store danske industrigruppe VKR Holding, som rummer en række selskaber, der udvikler og producerer vinduer og soltermiske anlæg. Mest kendt er VELUX A/S, der producerer ovenlysvinduer. VELUX har ligesom VKR Holding hovedsæde i Hørsholm Kommune, men det er i Østbirk, koncernen udvikler og producerer ovenlysvinduerne. VKR blev grundlagt af civilingeniør Villum Kann Rasmussen i 1941, men efterhånden blev store dele af produktionen lagt rundtom i landet og i udlandet. I første omgang etablerede Kann Rasmussen i 1946 en fabrik i Østbirk. Den skulle producere hans patenterede ovenlysvindue, som han kaldte VELUX – VE for ventilation og LUX for lys.

Koncernen beskæftigede i 2018 godt 16.000 medarbejdere i 41 lande, heraf ca. 2.700 i Danmark. Af disse var ca. 700 beskæftiget i Østbirk. Ud over de ca. 360 medarbejdere i Østbirk Bygningsindustri arbejder næsten lige så mange i VELUX Gruppens internationale kompetencecenter for produkt- og teknologiudvikling.

En anden af VKR Holdings virksomheder inden for vinduesbranchen, VELFAC A/S, har samtidig sit danske hovedsæde i Horsens.

V. Kann Rasmussen stiftede i 1971 VILLUM FONDEN, som i dag er den største aktionær i koncernen, og i 1981 VELUX FONDEN. Begge er almennyttige fonde, der bl.a. støtter forskning, kultur miljø og sociale indsatser. Tilsammen havde de to fonde i 2018 en formue på 13,5 mia. kr. og uddelte knap 900 mio. kr.

Videre læsning

Læs mere om industri i Horsens Kommune

Læs videre om

Se alle artikler om Erhverv og arbejdsmarked