16 km sten set mod København
.
16 km sten
.

Faktaboks

Kommune
Høje-Taastrup Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
322822
Sted- og lokalitetsnummer
020214-81
Anlæg
Kilometersten, Nyere tid (dateret 1907 e.Kr. - 1970 e.Kr.)

Original fredningstekst

Kilometersten af Jensen Klint-type. 16-kilometersten på strækningen København-Roskilde-Korsør. Groft tilhugget granitsten, hvor toppen af stenen er svagt pyramideformet. Stenens synlige del er 89 x 30 x 30 cm. På den side som vender ud mod vejen er indhugget teksten ”16 km”, der er opmalet med rød farve. Stenen kan opmales som hidtil i de oprindelige farver med linoliemaling og i samme typografi og omfang.

Undersøgelseshistorie

2016
Diverse sagsbehandling - KulturstyrelsenKilometersten af Jensen Klint-type. 16-kilometersten på strækningen København-Roskilde-Korsør. Groft tilhugget granitsten, hvor toppen af stenen er svagt pyramideformet. Stenens synlige del er 89 x 30 x 30 cm. På den side som vender ud mod vejen er indhugget teksten ”16 km”, der er opmalet med rød farve. Stenen kan opmales som hidtil i de oprindelige farver med linoliemaling og i samme typografi og omfang.
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kulturstyrelsen

Kilometersten

Kilometersten er afstandsmærker opsat langs landevejene, så de vejfarende kunne følge med i, hvor langt de var kommet på deres rejse. Kilometerstenene afløste milestenene ved indførelsen af metersystemet i 1907 og var i brug op til slutningen af 1900-tallet, hvor mange kilometersten afløstes af plastikstolper og metalskilte. Der findes en lang række forskellige typer af kilometersten, alt efter opstillingstidspunktet, og hvilket amt stenen er opstillet i. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links