Byen Albertslund har sit navn efter gården Albertslund, der i 1800-tallet var ejet af franskmanden Albert de Rault de Ramsault de Tortonval. Gården, der lå ved landsbyen Vridsløselille, blev revet ned i 1964, og på dens grund opstod det moderne Albertslund. Her ses gården på et luftfoto fra slutningen af 1930’erne.
.
Der blev tænkt stort, da FDB fra 1962 rykkede ind i det moderne anlæg langs Roskildevej. Efter mange analyser af detailhandelens logistik i løbet af 1950’erne havde FDB besluttet sig for en struktur med syv truckbetjente centrallagre, hvoraf det ene kom til at ligge i Albertslund sammen med FDB’s hovedsæde. Foto fra begyndelsen af 1960’erne.
.

I det område, der senere blev til Albertslund, lå der nogle landsbyer, bl.a. Vridsløselille. Her blev der i 1859 åbnet et forbedringshus for mænd, der var idømt længere fængselsstraffe. Omkring fængslet og langs Roskildevej blev en funktionærby etableret med tjenesteboliger, mindre virksomheder og butikker som købmand og bager.

I 1920’erne begyndte boligmanglen, hvilket førte til, at Solhusene i 1940’erne blev opført som det første almennyttige boligbyggeri i kommunen. Det blev etableret af det private Herstedernes Kommunes Boligselskab, som var administreret af Københavns Almindelige Boligselskab. Blandt de første byggerier var moderne lejligheder, Toften, ved Roskildevej.

I 1958 købte Herstedernes Kommune gården Albertslund ved Vridsløselille af Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole. På gårdens jorder opførtes det almene boligbyggeri Albertslund Syd 1963‑68, og der blev anlagt en busstation. Med Albertslund S-togsstation, der åbnede i 1963, og Albertslund Centrum, der slog dørene op i 1965, formede der sig en helt ny forstad. Industrien etablerede sig bl.a. med FDB, der byggede nyt hovedsæde og centrallager på grænsen til Glostrup.

Der blev bygget børneinstitutioner og skoler, og i Albertslundhuset fra 1974 åbnede biograf, bibliotek og teatersal ved siden af det nyopførte rådhus (indviet 1971). Albo Omsorgscenter (indviet 1977) blev bygget tæt ved rådhuset. Flere almene boligbyggerier blev opført i 1970’erne. I 1984 fik den nye forstad en kirke, Opstandelseskirken, hvis arkitekter var Inger og Johannes Exner. Af miljøhensyn blev forbrændingsanlægget nedlagt og i 1996 overtaget af spillestedet Forbrændingen.

Videre læsning

Læs mere om Albertslund

Læs også om

Se alle artikler om Byhistorie