Assens Sukkerfabrik var igennem 1900-tallet en af byens største og vigtigste arbejdspladser, men måtte lukke i 2006. Den tidligere sukkerfabrik blev i perioden 2006-11 ombygget til kommunens rådhus. De gamle industribygninger er bevaret, og deres hesteskoform danner en rådhusplads ud mod den 60 m høje skorsten. Årstiderne Arkitekter og Gråbrødre Arkitekter stod bag transformationen.
.

Assens Sukkerfabrik åbnede i 1884 som én ud af en række sukkerfabrikker, der sammen med nye mejerier og slagterier var en del af en større omlægning af det danske landbrug væk fra den tidligere meget stærke orientering mod kornproduktion. A/S De Danske Sukkerfabrikker stod bag fabrikken, som skulle producere rå- og puddersukker baseret på roer.

Den blev lagt strategisk i forhold til at kunne bruge vandet i Kærum Å, det nyligt udvidede havnebassin og den nye jernbane Assens-Tommerup fra 1884. Til fabrikken hørte saftstationer og senere også kilometervis af roebaner. Efter lukningen i 2006 og en ombygning huser bygningerne nu bl.a. rådhuset.

Videre læsning

Se alle artikler om Byhistorie