Den ca. 50 ha store Børstingerød Mose nordvest for Lillerød udgør et varieret landskab af vandfyldte og tilgroede tørvegrave, moser, fattigkær og skov omgivet af blomsterrige høslæt- og græsningsenge. Siden 1985 har Allerød Kommune plejet de kalkrige enge syd og øst for mosen med høslæt, så de har udviklet et rigt planteliv med bl.a. alm. knopurt, vild hør, djævelsbid, trævlekrone, hjertegræs, flad- og hulkravet kodriver, seline og angelik samt orkideerne majgøgeurt og kødfarvet gøgeurt. Derudover huser engene over 20 forskellige arter af star, heriblandt de sjældne loppestar og gul star.
Mosens ynglefugle omfatter især spurvefugle som gøg, rødstjert, nattergal, rørsanger, sumpmejse og halemejse. Også vandfugle som grågås, hvinand og blishøne hører til blandt ynglefuglene, mens hvepsevåger, som formentlig yngler i den nærliggende Brødeskov, benytter mosen som fourageringsområde. Ellers er Børstingerød Mose kendt for sit rige insektliv, der tæller en række arter, som er i tilbagegang eller helt mangler på det øvrige Sjælland. Det gælder bl.a. guldsmede som plettet smaragdlibel og stor kærguldsmed samt dagsommerfuglene engperlemorsommerfugl og mørk pletvinge.
Af hensyn til både de store naturværdier og områdets betydning for friluftslivet blev Børstingerød Mose fredet i 1977.

Solen spejler sig i et vandfyldt tørveskær på en klar forårsdag i Børstingerød Mose. Tidligere blev der gravet store mængder tørv i mosen, hvor gårdene ejede hver deres lange, smalle tørvelodder. Tørvegravningen var omfattende, men ophørte i 1940’erne. Selv om de gamle tørveskær i dag er ved at gro til, udgør de stadig en markant del af mosen, hvor de bl.a. fungerer som ynglested for mange guldsmede- og paddearter.