I århundreder er svendborgenserne taget ud i lystskovene omkring byen til pinse. Caroline Amalielund var særlig populært, da man her fra pinsedag kunne få sig lidt smørrebrød og en snaps i skovens lille traktørsted, Rottefælden, og bagefter en god svingom foran den kegleformede musiktribune. Traktørstedet er fra 1884 og bevidst indrettet til både servering og underholdning. De første år var det turnéteatre, der spillede her, men fra 1887 stillede Svendborg Sommerteater hver sommer op med den nye landeplage, revy. Og sådan har det været lige siden i en ubrudt tradition, fra 1938 under navnet Rottefælden. Da man imidlertid også ønskede at bruge teateret om vinteren, rykkede BaggårdTeatret ind i 1976 med deres forestillinger fra september til maj.

BaggårdTeatret er udsprunget af Svendborg Amatørteater fra 1963 og fik egen scene i et baghus i Møllergade i Svendborg i 1967 – deraf navnet. I 1976 blev det et professionelt teater og rykkede ind i Rottefældens teater i Caroline Amalielund. I 2007 blev det udnævnt til egnsteater i Svendborg.

BaggårdTeatret har over årene udviklet sig til at blive en vigtig medspiller i det nationale teaterlandskab, og med de trange forhold i Rottefælden, hvor de fire måneder om året må vige pladsen for den årlige Rottefælde-revy, opsøger de jævnligt eksterne samarbejdspartnere og alternative spillesteder. Planerne om et eget nybygget teater på Frederiksø i Svendborg Havn er vedtaget og projekteret til åbning i 2025.

Videre læsning

Læs mere om

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Teater og film