Der bliver stadig produceret tyggegummi i Vejle, dog er det medicinsk tyggegummi. Hos Gumlinks datterselskab Fertin Pharma er ca. 300 medarbejdere beskæftiget med fremstillingen af bl.a. nikotintyggegummi på virksomhedens fabrik på Dandyvej 19. Her ses Fertin Pharma fra luften, og Vejle anes i baggrunden.
.
Gavlreklame på Sønderbrogade 32‑36 i Vejle for tyggegummi af mærket Dandy, der blev markedsført under sloganet »Dandy – kvikker bestandig«. Reklamen er fotograferet i ca. 1965, kort inden bygningen blev revet ned.
.

Gennem flere generationer har Vejle været forbundet med tyggegummi og familien Bagger-Sørensen. Særlig kendt var mærket Dandy.

Sukkerfabrikken Vejle Caramel- og Tabletfabrik blev grundlagt i 1915 af Holger Sørensen, der tidligere var medejer af Brdr. Sørensens Sukkerfabrik i Vejle. I begyndelsen blev der produceret karameller og sukkerovertrukne varer, men fra 1927 også tyggegummi med navnet Vejle Tyggegummi. Stykkerne blev i begyndelsen solgt i løs vægt og først senere i små pakker. Blandt de første mærker var Dandy, og senere kom bl.a. Stimorol og V6. Fabrikken hed i 1956 Dansk Tyggegummi Fabrik A/S og skiftede i 1974 navn til Dandy – Dansk Tyggegummifabrik A/S.

I 2001 passerede omsætningen to milliarder, og selskabet havde lidt over 2.000 ansatte, heraf omkring halvdelen i udlandet. I 2002 blev virksomhedens mærkevarer, en fabrik i Rusland og den internationale salgsorganisation solgt til den britiske koncern Cadbury Schweppes. Man beholdt de danske produktionsfaciliteter, hvor man satsede på at producere tyggegummi for andre virksomheder samt på produktion af medicinsk tyggegummi. Mens det medicinske tyggegummi blev produceret i søsterselskabet Fertin Pharma A/S, blev tyggegummi til detailkæder og globale varemærker produceret i Gumlink A/S.

Gumlink indgik i 2010 et joint venture med den tyrkiske virksomhed Yildiz, og produktionen foregår i dag i Tyrkiet. Produktionen af medicinsk tyggegummi er fortsat i Vejle i Fertin Pharma, der producerer nikotintyggegummi og beskæftiger ca. 700 medarbejdere, heraf ca. 300 i Vejle. I 2017 blev 70 % af dette selskab solgt til kapitalselskabet EQT.

Bagger-Sørensen-koncernen består herefter af investerings- og holdingselskabet Bagger-Sørensen & Co. A/S, der har investeret formuen i ejendomme, herunder Dandy Business Park ved Vejle, og vækstvirksomheder inden for bl.a. biomedicin. Koncernen flyttede i 2020 ind i et nybygget hovedsæde på Tabletvej i Vejle ikke langt fra Dandyvej. I spidsen for koncernen står fjerde generation af Bagger-Sørensen-familien, brødrene Steen og Claus Bagger-Sørensen.

Videre læsning

Læs mere om erhverv og arbejdsmarked i Vejle Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Erhverv og arbejdsmarked