I 1917 købte grosserer Carl Olesen Aldershvile Slotspark, og på den vestlige side af næsset opførte han i begyndelsen af 1920’erne Aldershvile Slotspavillon som en midlertidig sommerbolig.
.
Kædehuse fra 1940’erne på Amundsensvej i det østlige Bagsværd.
.

Aldershvile Slotspark rummer adskillige bevaringsværdige bygninger, herunder Slotspavillonen (begyndelsen af 1920’erne), Søgård (1770’erne), Vævergården (1866) og Entré Huset (1782). Omkring parken og ud mod Bagsværd Sø ligger flere herskabelige landsteder og villaer fra begyndelsen af 1900-tallet. Nærved ligger plejecenteret Hareskovbo fra 1958 og 1978 af Hvidt & Mølgård. Fra den samme periode ligger Seniorcentret Møllegården af Erik Ejler og Henning Graversen.

Bagsværd har flere vellykkede eksempler på almennyttig bebyggelse, herunder Søndergård Park (1949‑50) og Søgården (1950‑54), der begge er opført med Hoff & Windinge som arkitekter og Aksel Andersen som landskabsarkitekt.

Øst for søen har Arbejdernes Boligselskab i Gladsaxe opført 35 dobbelthuse, der fint indpasser sig i det kuperede terræn. Samme boligselskab står bag Skoleparken (1951‑55) ved S-togsbanen af Knud Hallberg og Jørgen Bo. Syd for kvarteret ligger Stengård Skole af Vilhelm Lauritzen.

Bagsværd Skole på Bagsværd Hovedgade, tegnet af Nøhr & Sigsgaards Arkitekter og med GBL gruppen for by & landskabsplanlægning aps som landskabsarkitekt, stod færdig i 2013. Skolen er bygget, så udendørsarealet indgår i læringsmiljøet. Sollyset styrer den indendørs belysning, dele af tagkonstruktionen er forsynet med solceller, og andre dele af taget har græsplæner og drivhuse. Samme tegnestue står bag Bagsværd Svømmehal fra 2001‑02.

Bagsværdlund er et nyt boligområde tegnet af Prisme Arkitekter. De første dele af boligområdet stod indflytningsklar i 2017.

Videre læsning

Læs mere om Bagsværd

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om By- og landskabsarkitektur