Skoven Gryet på Bornholm er unik med sine mange spor fra fortiden. Her er gravhøje og hjulspor, men det mest opsigtsvækkende er de mange bautasten. 67 bautasten er i dag at finde i skoven. Jernalderfolket rejste bautastenene som minde over deres døde. Gravpladsen, der sandsynligvis har haft over 100 bautasten, har været brugt i tidsrummet mellem år 350 og år 900.

Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
5335242
Sted- og lokalitetsnummer
060201-225
Anlæg
Bautasten, Jernalder (dateret 375 e.Kr. - 1066 e.Kr.)

Undersøgelseshistorie

1980
Museal besigtigelse - Fredningsstyrelsens FortidsmindeforvaltningBautasten nr.17. 180 høj x 100 x 65. Opret.
2008
Museal besigtigelse - Det Kulturhistoriske Centralregister
2009
Fortidsminde af national betydning - KulturstyrelsenNy skiltning på lokaliteten i forbindelse med projekt Danmarks Oldtid i Landskabet.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Bautasten

Bautasten er aflange, opretstående sten sat over en gravlagt person som en del af gravstedet. Nogle bautasten er sat, uden at der findes en grav, og derfor rejst som en slags kenotaf over en person, som døde et andet sted. Bautasten kendes fra flere steder i landet og findes i meget stort tal på Bornholm. Læs videre her.

Jernalder

Jernalderen afløste bronzealderen. Den har fået sit navn fra de mange lokalt producerede jerngenstande fra denne periode. Fra ældre jernalder findes visse steder i landet de meget store tuegravpladser (brandgrave), men også de almindelige rundhøje var meget udbredt i jernalderen, hvilket bl.a. ses i vikingetidens monumentale kongegrave. Blandt andre synlige fortidsminder er forsvarsvolde, enkelte befæstede landsbyer samt bevarede marksystemer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links