Oversigt, set fra V
.
OS, set fra V
.
Bautastenen står på modsatte side af vejen, set fra V - fotograferet nedenfor Seiershøi.
.

Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
523632
Sted- og lokalitetsnummer
060403-33
Anlæg
Bautasten, Oldtid (dateret 1700 f.Kr. - 375 e.Kr.); Bautasten, Oldtid (dateret 1700 f.Kr. - 375 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Ibsker Søndre Skoles Lod Tingl.: 19/11 1875, sognerådet for Ibsker sogn. Bautasten, den eneste tiloversblevne af en hel gruppe, kaldt "Tingstenene". Det er en slank, ialt 2 m lang sten, som før kun har stået 0,3 m i jorden. Nu er højden over jorden 1,4 m. NMI: 1 bautasten.

Undersøgelseshistorie

1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidPaa dette Sted har der staaet en hel Samling af Bautatstene, som kaldtes "Thingstenene". Kun en er tilbage, men denne er fredlyst under Direktionen for de antikvariske Mindesmærkers Bevaring.
1919
Museal restaurering - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid1 Bavtasten.
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1986
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorBautasten stående i et ca. 5 x 2,5 m stort udyrket område, der er næsten helt dækket af et lag marksten, som dog ikke synes anbragt inden for de sidste 5 år. 1,3 x 0,6 x 0,3 m.
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi
2016
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Bautasten

Bautasten er aflange, opretstående sten sat over en gravlagt person som en del af gravstedet. Nogle bautasten er sat, uden at der findes en grav, og derfor rejst som en slags kenotaf over en person, som døde et andet sted. Bautasten kendes fra flere steder i landet og findes i meget stort tal på Bornholm. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links