stenen set fra syd
.
stenen set fra øst
.

Faktaboks

Kommune
Sønderborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
411311
Sted- og lokalitetsnummer
230101-148
Anlæg
Bautasten, Jernalder (dateret 375 e.Kr. - 1066 e.Kr.); Grube (uspecificeret funktion), Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.); Enkeltfund, Udateret (dateret 375 e.Kr. - 1536 e.Kr.); Begivenhed, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Bautasten, "Bjørns Sten". - (Lige øst herfor gravede Glob en brandplet ud. Bautastenen viste sig at være stivet af med paksten).

Undersøgelseshistorie

1951
Museal udgravning - Moesgård MuseumVed udgravning af et 2,7 x 3,6 m stort område omkring stenen fandtes ca. 0,2 m syd for stenen enkelte lerkarskår og lidt vest herfor en brandplet på ca. 0,25 m i diameter. I den sydlige del af udgravningsfeltet blev der iagttaget endnu en brandplet, ca. 0,5 m i diameter. Trækul fra en eller begge pletter er C-14-dateret til historisk tid. Ca. 0,7 m SØ for bautastenen fandtes et afslået stykke af en større sten, endnu en bautasten?
1951
Museal udgravning - Museet på Sønderborg SlotSagn om "Svenskegravene" (sb. 93), fortalt til J.Raben 1915: Svenske sørøvere landede engang i gamle dage ved Nørreskoven for at hærge og plyndre egnen. Men de alsinger folk drog ud og dræbte mange i en hård kamp. Svenskerne, der først flygtede over havet, kom den følgende nat tilbage for at begrave deres døde på stedet, hvor de faldt, sammen med deres døde høvdinger. Gravene skal være de små jordhøje nær stranden i Havrekobbel. En anden meddeler fortalte 1912 Raben, at det skulle være faldne fra svenskekrigen, der lå under højene, og at en svensk fører skulle ligge under "Bjørnsstenen". Der skal have stået en lignende, oprejst sten få meter derfra, men den skulle være styrtet ned på stranden omkring 1865-70.
1951
Analyser af materiale - Nationalmuseet, C 14-Laboratoriet
1955
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidBautasten "Bjørns Sten".
1955
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1955
Museal besigtigelse - Museet på Sønderborg SlotBjørnsten (orange) bautasten i Havrekobbel, s. beretning. "Tuegrave".
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Bjørns Sten". Som beskrevet.
1985
Institutionssag uden journaldata - Haderslev Museum
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum SønderjyllandFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Bautasten

Bautasten er aflange, opretstående sten sat over en gravlagt person som en del af gravstedet. Nogle bautasten er sat, uden at der findes en grav, og derfor rejst som en slags kenotaf over en person, som døde et andet sted. Bautasten kendes fra flere steder i landet og findes i meget stort tal på Bornholm. Læs videre her.

Enkeltfund

Enkeltfund er en enkelt eller få genstande fra oldtiden eller historisk tid, som er blevet fundet uden nødvendigvis at indgå i en særlig kontekst med andre fortidsminder eller anlæg. Enkeltfund kan eksempelvis være flintøkser fra stenalderen, bronzelurer fra bronzealderen, smykker fra jernalderen eller mønter fra middelalderen. Læs videre her.

Jernalder

Jernalderen afløste bronzealderen. Den har fået sit navn fra de mange lokalt producerede jerngenstande fra denne periode. Fra ældre jernalder findes visse steder i landet de meget store tuegravpladser (brandgrave), men også de almindelige rundhøje var meget udbredt i jernalderen, hvilket bl.a. ses i vikingetidens monumentale kongegrave. Blandt andre synlige fortidsminder er forsvarsvolde, enkelte befæstede landsbyer samt bevarede marksystemer. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Udateret

I visse tilfælde er det ikke umiddelbart muligt at datere et fortidsminde uden at foretage en nærmere undersøgelse. Da beskyttede fortidsminder er fredede – også for arkæologer – er det ikke altid muligt at datere anlægget, før der foretages en videnskabelig undersøgelse. I de tilfælde, hvor fortidsmindets præcise alder er ukendt, eller der er tvivl om dateringen, anvendes betegnelsen udateret. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links