9123 oversigt. Set fra NØ.
.
9121 oversigt. Set fra SV.
.
9120 oversigt. Set fra SV.
.

Faktaboks

Kommune
Vordingborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
412735
Sted- og lokalitetsnummer
050207-59
Anlæg
Bautasten, Oldtid (dateret 1700 f.Kr. - 375 e.Kr.); Begivenhed, Nyere tid (dateret 1661 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

"Høje Sten" eller "Valdemarsstenen", bautasten, 1,5 m høj.

Undersøgelseshistorie

1876
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidTæt vest for Høien [sb.]Nr.[?] staaer "Høie Sten", hvoraf "Høiestensmarken" under Liljendal har sit Navn. Denne store og flade Sten, 4 Fod 6 Tom.høi, 6 Fod bred og 2 Fod tyk, synes at maatte være reist af Menneskehaand. Paa den opadvendende Flade mener man at kunne see et "Fodtrin" i en aflang Fordybning, denne har dog kun en meget ringe Lighed med et Fodspor og er ikke indhugget eller indgnedet. [Overført fra Øster Egesborg Sogn].
1945
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Høje Sten" eller "Valdemarsstenen".Bautasten 1 1/2 m. høj.
1945
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1963
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Sagnet fortalte, at kong Valdemar Atterdag på sine natlige ridt fra Vordingborg til Gurre satte sin ene fod på stenen, og en af hans hunde gjorde ligeså".
2009
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dk
2009
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dk
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dkFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Bautasten

Bautasten er aflange, opretstående sten sat over en gravlagt person som en del af gravstedet. Nogle bautasten er sat, uden at der findes en grav, og derfor rejst som en slags kenotaf over en person, som døde et andet sted. Bautasten kendes fra flere steder i landet og findes i meget stort tal på Bornholm. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links