Stemmeværk - fra NV
.
Detail - stemmeværk - fra SSØ
.
Stemmeværk - fra ØSØ
.

Faktaboks

Kommune
Gentofte Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
3030148
Sted- og lokalitetsnummer
020302-108
Anlæg
Befæstning, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.); Befæstning, Nyere tid (dateret 1886 e.Kr. - 1920 e.Kr.)

Original fredningstekst

Spærredæmning I med omløbskanal. Selve dæmningen måler ca 120 x 50 m og er orienteret NV-SØ. Højden er ca 7,5 m og kronebredden 12 m. Nær dæmningens NV-ende 2 stenkarme, ét i hver side af kronen. Karmene måler udvendig 170 x 80 cm og indvendig 100 x 20 cm. Ovenpå er der monteret hånddrevne hæve/sænke anordninger til fredsunderløbets stigbord. Ved dæmningens fod, neden for det NV-ligste stigbord, ses det øverste af en betonkonstruktion, som er vandind- taget for fredsunderløbet (det tilsvarende afløb på den modsatte side af dæmningen ses ikke). Ind i terrænet, NV for dæmningen, er gravet en ca 40 m lang, krum omløbskanal med en bundbredde på 10-12 m. Omløbskanalen er, ved afgang NØ for dæmningen, opfyldt af en jorddæmning, som skjuler stemmeværket og styrtet. Stemmeværket består af 2 fløjmure med 2 ca 7,5 m lange standere imellem. Afstanden mellem standerne er 4,75 m. Afstanden til fløjmurene formentlig 3,75 m. Oversiden af de 2 standere ses i jordoverfladen. Ligeledes ses de dele af standerne med udsparingen til stemmebjælker. Fløjmurene ses ikke, men standerne anes. Selve styrtet er helt tildækket af jord.

Undersøgelseshistorie

2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterBefæstning
2013
Museal besigtigelse - Kroppedal Museum, ArkæologiDæmning I er en jordbygget dæmning med underløb og omløb. I selve dæmningen er indbygget to stenkarme monteret med hæve/sænke anordninger til underløbets stigbord. Endvidere er der ved dæmningsfoden et betonstøbt vandindtag for underløbet. Omløbet, som ligger nordvest for dæmningen, er en jordgravet og delvis stenbrolagt kanal, som udmunder ved et betonstøbt stemmeværk med styrteseng og stenbrolagt afløb. Stemmeværket er konstrueret med to fløjmure imellem hvilke er to standere. Fløjmure og standere er forsynet med stemmerigler til stemmebjælker. Over stemmeværket er anlagt et nyt brodæk af træ monteret med et nyt rækværk af jern. Det beskyttede anlæg omfatter den jordbyggede dæmning med indbyggede stenkarme med hæve/sænke anordninger samt et betonstøbt vandindtag. Desuden den jordgravede og delvis stenbrolagte omløbskanal med betonstøbt stemmeværk og styrteseng med stenbrolagt afløb. Det nuværende brodæk over stemmeværket og tilhørende rækværk er ikke omfattet af beskyttelsen. For det beskyttede anlæg gælder, at det hverken må ændres i konstruktion eller udseende.

Dæmning

Dæmninger er aflange jordvolde primært fra middelalderen og nyere tid (1050 e.v.t.-i dag) og er en samlet betegnelse for en anlægskategori, der dækker over mange forskellige funktioner. Eksempler er vej- og jernbanedæmninger over lavereliggende eller våde områder, dæmninger i forbindelse med landvindingsanlæg og til beskyttelse mod oversvømmelser samt dæmninger i tilknytning til middelalderens borge. Desuden er mange dæmninger anlagt for at opstemme vandløb i forbindelse med mølledrift. Læs videre her.

Befæstning

Befæstninger er militære forsvarsanlæg, såsom voldsteder, forter, batterier, skanser, skyttegrave og skydestillinger. Militære befæstninger kendes fra jernalderen, middelalderen og nyere tid (500 f.v.t.-i dag). Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links