Oversigt - fra N
.
Oversigt - fra VSV
.
Oversigt mod N
.

Faktaboks

Kommune
Lyngby-Taarbæk Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
3030177
Sted- og lokalitetsnummer
020307-265
Anlæg
Befæstning, Nyere tid (dateret 1886 e.Kr. - 1920 e.Kr.)

Original fredningstekst

Lyngby Stemmeværk er et betonstøbt stemmeværk, som i dag ligger jorddækket ved sydenden af Knuppelstræde ved Lyngby Hovedgade syd for kirken. En gangbro førte oprindelig over stemmeværket. Det beskyttede anlæg omfatter stemmeværket med to løb adskilt ved en midtstillet betonvange. Vange og sidemure hver forsynet med stemmerigler til stemmebjælker. Endvidere brofæster samt støttemure og stenlægninger til forstærkning af henholdsvis kanalsider og kanalbund. For det beskyttede anlæg gælder, at det hverken må ændres i konstruktion eller udseende.

Undersøgelseshistorie

2012
Museal besigtigelse - Kroppedal Museum, ArkæologiLyngby Stemmeværk er et betonstøbt stemmeværk, som i dag ligger jorddækket ved sydenden af Knuppelstræde ved Lyngby Hovedgade syd for kirken. En gangbro førte oprindelig over stemmeværket. Det beskyttede anlæg omfatter stemmeværket med to løb adskilt ved en midtstillet betonvange. Vange og sidemure hver forsynet med stemmerigler til stemmebjælker. Endvidere brofæster samt støttemure og stenlægninger til forstærkning af henholdsvis kanalsider og kanalbund. For det beskyttede anlæg gælder, at det hverken må ændres i konstruktion eller udseende.
2016
Museal forundersøgelse - Kroppedal Museum, ArkæologiI juni mdr. 2016 blev der foretaget en forundersøgelse hvis formål var at lokalisere den tildækkede del af Lyngby Stemmeværk og fæstningskanal i området omkring Lyngby Hovedgade. Dertil kom en tilstandsvurdering af kanalens konstruktion.

Befæstning

Befæstninger er militære forsvarsanlæg, såsom voldsteder, forter, batterier, skanser, skyttegrave og skydestillinger. Militære befæstninger kendes fra jernalderen, middelalderen og nyere tid (500 f.v.t.-i dag). Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links