Detalje fra SSØ
.
Oversigt fra SSØ
.
Periskophul fra N
.

Faktaboks

Kommune
Greve Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
332830
Sted- og lokalitetsnummer
020511-22
Anlæg
Befæstning, Nyere tid (dateret 1915 e.Kr. - 1918 e.Kr.)

Original fredningstekst

Forsvarsanlæg. Penstrupdal Syd Hule (del af Tune-stillingen) er en delvis nedgravet og delvis jorddækket, betonstøbt flankeringshule med et øvre aktivt rum med to skydeskår og en åbning for en projektør samt - forsænket ved et spring i gulv og loft - et passivt beredskabsrum med en døråbning samt i loftet en skakt for et periskop. Betonbygværket er i grundplan 4,2 x 3,55 m stort.

Undersøgelseshistorie

2015
Museal besigtigelse - Kroppedal Museum, ArkæologiPenstrupdal Syd Hule er en delvis nedgravet og oprindelig jorddækket, betonstøbt flankeringshule med et øvre, aktivt rum og - forsænket ved et spring i gulv og loft - et passivt beredskabsrum. Det aktive rum er forsynet med to skytsåbninger i facaden mod SSØ samt mellem disse en lysåbning for en projektør. I det passive rum findes døråbningen i langvæggen i NV, men er jorddækket, endvidere i loftet en skakt for et periskop. Udvendigt mål for betonbygværkets grundplan er 4,2 x 3,55 m. Højde over jordoverfladen er 0,7 m. En ca. 3,5 x 3,5 m stor del af jorddækket er bevaret ved hulens ØNØ-ende og når ca. 0,8 m over terræn. Hulen ligger umiddelbart syd for gården Penstrupdals bygninger og er en del af Tunestillingen.
2015
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Befæstning

Befæstninger er militære forsvarsanlæg, såsom voldsteder, forter, batterier, skanser, skyttegrave og skydestillinger. Militære befæstninger kendes fra jernalderen, middelalderen og nyere tid (500 f.v.t.-i dag). Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links