I det område, der dækkes af Frederikssund Kommune, er det især egnene omkring Roskilde Fjord og Jægerspris, der har været til inspiration for billedkunstnere.
I 1782 malede Jens Juel Prospekt af Egnen om Jægerspris med udsigten fra Thyrashøj til Neder Dråby og med Jægerspris Slot i baggrunden. Færgestedet med Bilidt på den østre side af fjorden og Jægerspris Færgegård på den vestre side blev i 1805 skildret af Jens Neuhausen i akvarellen Hans Chr. Knudsens færgegård ved Jægerspris, og den tyskschweiziske kunstner Johannes Senn, der opholdt sig i Danmark 1804‑19, malede Udsigt fra Flaghøjen til Jægerspris Færgegaard i 1809. Ligeledes malede Vilhelm Kyhn nogle af sine fineste landskaber fra egnen omkring Roskilde Fjord ved Jægerspris og Frederikssund, Nordskoven ved Jægerspris og udsigten over Isefjord. Det gælder bl.a. Roskilde Fjord nær Frederikssund fra 1849, hvor fjorden ses mod syd med Frederikssund og øerne Kølholm og Peberholm i det fjerne. Også P.C. Skovgaard og J.Th. Lundbye malede i 1840’erne flere motiver fra området. Skovgaard besøgte bl.a. Slangerupegnen ved Hauge Møllegård i 1842. Den mindre kendte guldaldermaler Frederik Zweidorff malede i 1839 et livligt billede af Slangerup Præstegård. Theodor Philipsen uddannede sig sidst i 1850’erne i landbrug hos sin farbror på proprietærgården Højagergård ved Slangerup, som han afbildede i en lille akvarel.
Op gennem 1900-tallet var det stadig først og fremmest landskaberne, der tiltrak billedkunstnerne. Skovgaards sønnesøn Hjalte Skovgaard malede flere motiver fra Frederikssund, bl.a. Udsigt fra Kronprins Frederiks Bro mod Frederikssund fra 1955. Th. Hagedorn-Olsen blev en del af kunstnermiljøet i Frederikssund, hvor han boede og bl.a. malede Udsigt fra Marbæk over Roskilde Fjord i dramatisk modlys i 1941. Også Ernst Syberg har skildret egnen, bl.a. i Vellerup Vig fra 1974.
I dag rummer kommunen stadig en lang række malere, billedhuggere, fotografer og kunsthåndværkere.