Langt størstedelen af Vilhelm Kyhns maleri Roskilde Fjord nær Frederikssund fra 1849 skildrer lyset på en sommerdag. Øverst i midten af billedet stråler solen, så man næsten blændes. I forgrunden bader børn i fjorden, en båd ligger for anker, og i baggrunden sejler endnu et skib, hvis farver næsten forsvinder i det skarpe lys. Det er sommer i Danmark.
.
Halvvind er titlen på Steen Overgaard Madsens skulptur fra 2006, der er opstillet på Frederikssund Havn. Den 3 m høje granitskulptur er hugget groft på den ene side og glat på den anden, hvor den står som et udspilet sejl.
.

I det område, der dækkes af Frederikssund Kommune, er det især egnene omkring Roskilde Fjord og Jægerspris, der har været til inspiration for billedkunstnere.

I 1782 malede Jens Juel Prospekt af Egnen om Jægerspris med udsigten fra Thyrashøj til Neder Dråby og med Jægerspris Slot i baggrunden. Færgestedet med Bilidt på den østre side af fjorden og Jægerspris Færgegård på den vestre side blev i 1805 skildret af Jens Neuhausen i akvarellen Hans Chr. Knudsens færgegård ved Jægerspris, og den tyskschweiziske kunstner Johannes Senn, der opholdt sig i Danmark 1804‑19, malede Udsigt fra Flaghøjen til Jægerspris Færgegaard i 1809. Ligeledes malede Vilhelm Kyhn nogle af sine fineste landskaber fra egnen omkring Roskilde Fjord ved Jægerspris og Frederikssund, Nordskoven ved Jægerspris og udsigten over Isefjord. Det gælder bl.a. Roskilde Fjord nær Frederikssund fra 1849, hvor fjorden ses mod syd med Frederikssund og øerne Kølholm og Peberholm i det fjerne. Også P.C. Skovgaard og J.Th. Lundbye malede i 1840’erne flere motiver fra området. Skovgaard besøgte bl.a. Slangerupegnen ved Hauge Møllegård i 1842. Den mindre kendte guldaldermaler Frederik Zweidorff malede i 1839 et livligt billede af Slangerup Præstegård. Theodor Philipsen uddannede sig sidst i 1850’erne i landbrug hos sin farbror på proprietærgården Højagergård ved Slangerup, som han afbildede i en lille akvarel.

Op gennem 1900-tallet var det stadig først og fremmest landskaberne, der tiltrak billedkunstnerne. Skovgaards sønnesøn Hjalte Skovgaard malede flere motiver fra Frederikssund, bl.a. Udsigt fra Kronprins Frederiks Bro mod Frederikssund fra 1955. Th. Hagedorn-Olsen blev en del af kunstnermiljøet i Frederikssund, hvor han boede og bl.a. malede Udsigt fra Marbæk over Roskilde Fjord i dramatisk modlys i 1941. Også Ernst Syberg har skildret egnen, bl.a. i Vellerup Vig fra 1974.

I dag rummer kommunen stadig en lang række malere, billedhuggere, fotografer og kunsthåndværkere.

Udstillingssteder

Frederikssund Kommune forbindes ofte med kunstneren J.F. Willumsen, der har fået opført et museum til sine værker i byen. Kommunen har dog også andre, lidt mindre udstillingssteder, herunder Langes Magasin i Frederikssund.

Kunstnere

Flere danske billedkunstnere har gennem tiden haft tilknytning til Frederikssund Kommune, bl.a. er Jette Thyssen, Ole Kortzau og Jens Galschiøt alle opvokset i Frederikssund. Sidstnævnte er kendt for skulpturerne med titlen Min indre svinehund, hvoraf en i 2002 blev opstillet foran Kulturhuset Elværket i Frederikssund.

Jette Thyssen er født og opvokset på gården Sandal i Marbæk ved Frederikssund, som hun i dag driver som værksted. Hun er uddannet kunsthåndværker og er kendt for sine vævede tæpper i stram geometrisk stil og klare farver.

Andre kunstnere er tilflyttere til kommunen, men har fået betydning for kunsten i lokalmiljøet. Det gælder bl.a. Th. Hagedorn-Olsen, der i 1945 flyttede ind i et træhus i Marbæk med have ned til Roskilde Fjord. Her malede han ofte motiver med udgangspunkt i landskabet og fjorden, med få flader og linjer til at antyde en stemning. Han var aktiv i kunstnermiljøet i Frederikssund, og i 1982 blev han udnævnt til æresmedlem i Frederikssund Kunstforening.

Hjalte Skovgaard slog sig i 1938 ned i Egelundshuset ved Færgelunden, hvorfra han især malede fuglemotiver. Særligt Skovgaards akvareller indfanger fugle og planter med enkle streger og sarte toner. Senere flyttede familien til Frederikssund, og Skovgaard var blandt de første bestyrelsesmedlemmer, da Frederikssund Kunstforening blev dannet i 1945. Maleren Ernst Syberg flyttede til Oppe Sundby ved Frederikssund i 1940’erne og siden til Vellerup i Hornsherred, hvor han primært fandt sine motiver i den omgivende natur.

Maleren Ove Køser bosatte sig i Frederikssund i 1940’erne, og billedhugger Ulf Rasmussen flyttede til Marbæk i 1946.

Kunst i det offentlige rum

Historisk knytter kunsten i det offentlige rum i Frederikssund Kommune sig til Jægerspris Slot, hvor der i parken er opstillet mindesten over berømte danskere. Siden har kunsten vundet indpas i Frederikssund, hvor der er opstillet adskillige skulpturer, bl.a. af lokale kunstnere.

I 1965 blev Morten Nielsens naturalistiske bronzeskulptur Moderne menneske på historisk grund opstillet på Torvet, og i 1984 kom Birgit, en siddende pige i bronze af Povl Søndergaard, til foran Langes Magasin. Povl Søndergaard boede i en årrække i byen. Ulf Rasmussen stod bag bronzeskulpturen Liggende kvinde, som er opstillet i parkanlægget på Kalvø i 1988.

Et lidt mere eksperimenterende formsprog kan findes i den 7 m høje skulptur udformet som fraktaler fra 1989, der består af et fundament af keramik med en overbygning af stål, der bl.a. er belagt med bladguld. Skulpturen står ved stationen og er lavet af Susanne Ussing og Carsten Hoff. I gågaden Jernbanegade kan man se Anita Jørgensens store værk Figurbevægelse til Frederikssund fra 1993. Den består af tre enkle arkitektoniske skulpturdele i glas, metal og granit med lys og vand.

Siden 1993 er der blevet indkøbt kunst til Frederikssund fra William Berntsens gave. Godsejer og sejlsportsmand William Berntsen skænkede i 1993 to millioner kroner til den daværende Frederikssund Kommune. De årlige renter skulle anvendes til indkøb af kunst i det offentlige rum. Siden har disse midler bl.a. betalt for Steffen Lunds Dialog ved rundkørslen Byvej/Linderupvej i 1995, Joseph Salamons Legeskulpturlandskab på Tippen ved Frederikssund Havn i 2012, Steen Overgaard Madsens Halvvind, også ved havnen, i 2006 og Viera Collaros lysinstallation ved indkøbscenteret Sillebroen i 2011.

I kommunens mindre byer er der i 1900-tallets sidste halvdel også tilføjet værker med lokal forankring bl.a. Stine og Herredsfogeden i Østby.

I Slangerup kan man se tre skulpturer af rumænskfødte Joseph Salamon, bl.a. et ca. 3 m højt monument i granit over kong Erik Ejegod fra 1995. Siden indvielsen i 1968 har Metalskolen Jørlunde, der er et kursus- og konferencecenter ejet af fagforeningen Dansk Metal, indkøbt en imponerende samling af værker, der står både inde og ude. Her kan man bl.a. opleve en af Robert Jacobsens karakteristiske sortmalede stålskulpturer, men også markante værker af en række kunstnere som Ib Geertsen, Paul Gernes og Kirsten Ortwed. Foran skolen står stålskulpturen Tangen af Børge Jørgensen, der blev opstillet i 1988.

Kunsthåndværk og design

I Frederikssund Kommune bor flere kunsthåndværkere, der arbejder med en bred vifte af materialer, både keramik, glas, træ og guld og sølv. Mange af kunsthåndværkerne har bosat sig i kommunens mindre byer i nærhed af naturen og vandet.

I Slangerup ligger værkstedet By Tedaldi, der laver glaskunst. Væveren og grafikeren Jette Thyssen er repræsenteret med flere værker på Frederikssund Gymnasium og Frederikssund Rådhus. Keramiker Annie Bech Poulsen er født i Frederikssund, uddannet på Kunsthåndværkerskolen i København og har i en årrække boet i Gerlev.

Langes Magasin i Frederikssund viser udstillinger med kunsthåndværk, og i Kulturhuset Rejsestalden i Jægerspris er der hvert år en udstilling med dansk kunsthåndværk på sommerudstillingen Dannermarked Kunsthåndværk.

Videre læsning

Læs mere om Kultur i Frederikssund Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Monumenter og mindesmærker

Se alle artikler om Billedkunst