Greve Kommune udgør hjertet af Hedeboegnen, trekantområdet mellem Taastrup, Roskilde og Køge. 1800-tallets bønder var almindelig kendte i hovedstaden, hvor de solgte deres varer. De kendes også fra Julius Exners malerier af bondegilder på Hedeboegnen.

I 1960’erne oplevede området en ny bølge af tilflyttere, og mange gamle gårde blev udstykket til parcelhusgrunde. Kunstforeningen Køge Bugt blev oprettet i 1969 og har siden tiltrukket en lang række kunstnere, bl.a. Niels Macholm, Tom Krøjer og Ib Geertsen, til udstillinger og events.

Kunstinstitutioner

Sommerhuset Klinten dannede rammen om en sommerkoloni af kunstnere, fritænkere og teosoffer helt frem til 1940’erne. Huset blev opført i 1911 af guldlistefabrikant Henry Chr. Jeppesen og hans kone, Mary Elisabeth, der åbnede huset for kunstnere, men også kendte navne som Thit Jensen, Jens August Schade, Tao Michaëlis, Gudmund Hentze, Axel Salto og Wilhelm Freddie. Samtidig inviteredes børn fra København ud til mad, lys og luft, og i 1940’erne kom hele busser fyldt med børn til Klinten.
.

Selv om Greve Kommune ikke har sit eget kunstmuseum, er det muligt at opleve kunst i kommunen. Portalen, Greves Teater- & Musikhus i Hundige, åbnet i 1995, viser hvert år en lang række udstillinger i deres galleri. Her vises samtidskunst fra ind- og udland, arrangeret i samarbejde med Kunstforeningen Køge Bugt.

Det kulturhistoriske museum Greve Museum udstiller primært kunst, der fortæller om områdets udvikling og hedebosyningens udbredelse. Her vises værker af David Monies, Herman Siegumfeldt og Michael Ancher m.fl. Museet udstiller desuden en rækker malerier med lokale motiver, deriblandt værker af Peter Hansen, Alfred Larsen og L.A. Ring.

Kunstnere

L.A. Rings maleri Kunstnerens hustru ved familiens sommervogn fra 1911 skildrer kunstnerlivet ved Greve Strand med hustruen, maler Sigrid Kähler, siddende under parasollen og familiens sommervogn i baggrunden. Ved Greve Strand var der omkring år 1900 en mindre, løs kunstnerkoloni.

.

Siden 2004 har en række kunstnere, både professionelle og amatører, været organiseret i Greve- Kunst, der arrangerer udstillinger og værkstedsfællesskaber.

Klinten

I begyndelsen af 1900-tallet købte to brødre grunde ved kysten. Det var guldlistefabrikant Henry Chr. Jeppesen og rammemager og glarmester Wilhelm Jeppesen, og deres sommerhuse, hhv. Klinten og Yokun, blev gennem ca. 30 år centrum for en vekslende kunstnerkoloni. Her kan bl.a. nævnes Chr. F. Beck, Hans Knudsen, Carl L. Nielsen, Gunnar Theander, Harald Engman, Alf Trier Hansen, Ludvig Jacobsen og Willy Bille.

Kunst i det offentlige rum

Ved Krogårdskolen i Greve står Pia Schutzmanns skulptur Mobile fra 1983. Schutzmann, der begyndte sent på Kunstakademiet i København hos professor Palle Nielsen, er bedst kendt for sine tegninger og portrætter, bl.a. af dronning Ingrid, men skulpturer, særligt mobiler, arbejdede hun også med i begyndelsen af 1980’erne.

.

I 1971 oprettede kommunen et kunstudvalg, der frem til 1998 indkøbte og opsatte en lang række værker i det offentlige rum. Bedst kendt er Ulla Anderssons skulptur Kattekugle fra 1977 ved Karlslunde gadekær og Ib Brauns fontæne Solens gyldne øje fra 1975 ved Greve Gymnasium. Foran Krogårdskolen står Pia Schutzmanns Mobile fra 1983, og på Greve Kirkegård er opsat en bronzeskulptur af H.P. Pedersen-Dan med ukendt titel. Der indkøbes og opstilles desuden en del værker på privat initiativ af lokale kunstforeninger i boligområderne.

Kunsthåndværk og design

Engang var Hedeboegnen særlig kendt for de smukt udformede hedebosyninger. De blev udført af områdets kvinder, der med hvide hør tråde syede syv forskellige variationer på hørlærred, hvilket dannede et dekorativt kunsthåndværk. Denne kreativitet er fortsat, og en lang række kunsthåndværkere har boet eller søgt inspiration i kommunen, bl.a. kunstneren og keramikeren Axel Salto, der holdt til i miljøet omkring sommerhuset Klinten.

I 2018 blev Greve Kunstrute oprettet, hvor kunstnere og kunsthåndværkere i lokalområdet hvert år i maj åbner deres atelier for offentligheden.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Greve Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Monumenter og mindesmærker

Se alle artikler om Billedkunst