I Valentin Wassners Stilleben (u.å.) er eksotiske frugter og blomster opstillet i en diagonal, der modstilles af den vandrette kram, de hviler på. Kunstneren kendes fra Hamborg og forsøgte i en tid at finde fodfæste i Haderslev. I 1853 tilbød han at male portrætter, prospekter, navne og lignende på porcelæn, og året efter åbnede han et fotografisk atelier i Slesvig, som han opgav, da han lev tegnelærer ved Domskolen i byen.

.

Siden 1925 har Haderslev haft en aktiv kunstforening, Haderslev Kunstforening, og i 2019 blev en kunsthal oprettet, Kunsthal6100. Kunst erhverves af Museum Sønderjylland, dels som kulturhistorisk dokumentation, dels gennem kunstafdelingen i Brundlund Slot i Aabenraa Kommune. Haderslev Kommune rummer mere end 50 kunstværker i det offentlige rum.

Kunstinstitutioner

De fleste udstillinger afholdes i Kunsthuset i Haderslev, der består af to bygninger, der begge er opført af arkitekt Peder Gram i 1923. Kunsthuset har siden 2007 været bestyret af Haderslev Kunstforening. Her vises årligt 7‑8 kunstudstillinger inden for mange genrer, både gruppe- og soloudstillinger.

I 2019 fik Haderslev et sted for samtidskunst, Kunsthal6100, støttet af Statens Kunstfond og oprettet af kunsthistoriker Marie Dufresne i et gammelt bogtrykkeri på Gravene. Desuden er der af og til udstillinger i Vojens Kultur- og Musikhus, primært med lokale kunstnere. Museum Sønderjylland i Haderslev har en større kunstsamling med klar relation til Haderslev og omegn, der imidlertid ikke er udstillet.

Kunstnere

Nogle af de første egentlige kunstnere i Haderslev var brødrene Wassner fra Slotsgade 29. Valentin Wassner var en habil kunstner, der især malede portrætter og stilleben, mens Eduard Wassner mestrede akvarel- og anden tegnekunst med motiver fra bylivet i Haderslev og krigen 1848‑51. Sidstnævnte efterlod sig bl.a. en række skitsebøger med indblik i dagliglivet i og omkring Haderslev. Den tredje bror, Bernhard Wassner, har efterladt sig få værker, bl.a. genrebilleder og stilleben udført i hans tid i London fra 1846 og til hans død i ca. 1875. Museum Sønderjylland ejer en række værker af alle tre kunstnere samt flere skitsebøger og enkelttegninger. En større udstilling blev i 1983 vist i brødrenes fødehjem.

Kunst i det offentlige rum

I Museum Sønderjyllands afdeling i Haderslev står Heidi Guthmann Bircks skulptur Fortid og nutid fra 1988 udført i stentøj og granit. Skulpturen viser en mandsfigur, der på den ene side står nøgen og på den anden er en del af sit fundament. Den unge mand, der i 1988 var tidstypisk, er i dag allerede fortid.

.

I det åbne gade- og parkrum ses mere end 50 skulpturer fra forskellige tider, fx Axel Poulsens Brønden, der blev opstillet på Gravene i 1927, og Johannes Bjergs Danaide i Haderslev Dampark, opstillet i 1961. På en rundtur i denne park mødes også bl.a. Helge Holmskovs Abstrakt skulptur fra 1970, to værker af Ole Find, begge Uden titel fra 1979, og Eywin Langkildes Soluret fra 1976.

Skoler og offentlige institutioner råder over større værker, fx en glasmosaik af Preben Hornung i Haderslev Katedralskole fra 1971 med en højde på 3 m x 16 m. På Haderslev Rådhus i hallen ses maleriet 8. juli af Anders Moseholm fra 2019, der blev skabt i anledning af 60-årsdagen for Damkatastrofen. På rådhuset mod vest har Henning Damgård-Sørensen en udvendig udsmykning, Tårnet fra 1974.

I 2017 afsløredes en vægudsmykning ved p-pladsen mod Haderslev Dampark/Borgervænget af billedkunstneren Rick Towle i samarbejde med skoleklasser. Udsmykningen består af ni store tavler med portrætter af centrale personer fra Haderslevs historie. Værket tog dermed traditionen op fra et gavlmaleri, der var blevet udført af bysbarnet Chresten Holdt, da han i 1976 skabte et nationalt værk, der endnu kan anes ved Laurids Skaus Gade 9. I 2020 afsløredes endnu et stort gavlmaleri på ca. 270 m2 som en markering af 100-året for Genforeningen. Maleriet Doppeleiche og Blodbøg er udført af streetart og graffitikunstneren Andreas Welin. Placeringen på Storegade 51 byder borgere og gæster velkomne i den gamle slesvigske by.

Keramikeren Heidi Guthmann Birck er repræsenteret med flere værker i byrummet, bl.a. She-man fra 1992 ved Naffet og Fortid og nutid, der er en kombination af vandkunst, skulptur og relief, der i 1988 blev opstillet ved Museum Sønderjylland på Aastrupvej.

Ole Videbæk står bag de tre byporte, Sønder-, Nørre- og Vesterport, der blev opstillet i 1992 i anledning af Haderslevs 700-års købstadsjubilæum. I 2013 blev hans springvand Bid af bølger opstillet ved havnen, for enden af Jomfrustien.

Erik Heide har skabt en større udsmykning af Torvet i Haderslev i form af 14 skulpturer i granit og støbejern, opstillet i 1987, der skildrer torvedagstraditioner. Ved Stormklokken/Storegade ses Mogens Møllers bronzeskulptur Stormklokken, der blev afsløret i 1987. Skulpturen modstiller figurer fra antikken med tegn på livets begyndelse og afslutning.

Også i kommunens øvrige byer er opstillet kunst i det offentlige rum. På Årøsund Havn ses Claus Ørntofts skulptur Morgenstund fra 2003. I Vestergade i Vojens er opstillet bronzefiguren Skrydstruppigen fra 1979 af Jens-Peter Kellermann, og i parken ved Gram Slot ses bl.a. Torben Ebbesens Jagtscene fra 2012, skabt i granit, fiberbeton og bronze.

Kunsthåndværk og design

Ehlers Samlingen af lertøj holder til i et restaureret hus fra 1578 i Slotsgade 20 i Haderslev. Den omfattende samling, der går tilbage til 1500-tallet, indeholder både det folkelige lertøj, fajance og porcelæn og er i dag en del af Historie Haderslev.

.

Haderslev Kommune er kendt for keramisk virksomhed. I Slotsgade 20 i Haderslev ligger Ehlers Samlingen, en stor lertøjs- og keramiksamling, der rækker fra middelalderens pottemageri og op til 1940’ernes mere almene lertøj og keramik. Samlingen, der regnes for en af de største af sin art i Nordeuropa, blev grundlagt af maleren og konservatoren Louis Ehlers og hustru, Margrete. Efter at have samlet i mere end 70 år donerede ægteparret samlingen til Haderslev Kommune, der flyttede den til sin nuværende placering i 1983.

Der er fortsat aktive keramikere i kommunen, bl.a. Susan Lange, som i dag har værksted i Store Anslet, tæt på Lillebælt. Lange arbejder i stentøjsler med et eksperimenterende og organisk minimalistisk udtryk. I Haderslev driver de to keramiske kunstnere Aage Birck og Heidi Guthmann Birck værksted. Begge arbejder især med meget skulpturelle og ofte figurative værker.

I byen findes desuden virksomheden F. Engel, der designer og fremstiller arbejds- og fritidstøj, samt værftet X-Yachts, som tegner og bygger sejlbåde, ofte store og kostbare. Firmaet Flowerhaus, ledet af Jeppe Vinum, producerer og designer 2dog 3d-digitale installationer til fx Museum Sønderjylland. Firmaet har modtaget flere internationale priser for sine projektløsninger.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Haderslev Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Monumenter og mindesmærker

Se alle artikler om Billedkunst