Billedhuggeren, maleren og grafikeren Jan Leth, som i en årrække boede i Ringsted, har skabt den 3 m høje bronzeskulptur Indespærret bevægelse mod himlen, der i 1987 blev opstillet ved Sankt Bendts Kirke. Værket antyder tvetydigt både en rygrad og en rustning.

.

Der er travlhed omkring brønden i Jørgen Roeds maleri Sjællandske høstpiger ved en brønd fra 1850, men det er den unge mand, der kækt står foran pigerne, det handler om. Hvad der sker lige om lidt, kan man kun gisne om, men pigens hånd nede ved truget kunne tyde på en overraskelse. Kontrasten mellem forgrundens mylder af mennesker og udsigten gennem porten til det åbne landskab forbindes elegant af vognens diagonal ind i billedet.

.

Ringsted Kommune er især kendt for Sankt Bendts Kirke i Ringsted. På Torvet foran kirken er en statue af Valdemar den Store skabt af billedhuggeren Johannes Bjerg i 1937. Tingstenene, der ligger tæt på statuen, vidner om, at byen har været Sjællands Landsting.

Kunstinstitutioner

Ringsted Galleriet drives af en forening med økonomisk støtte fra Statens Kunstfond og Ringsted Kommune. Galleriet blev etableret i 1982 og i 2017 tildelt BKF-prisen som Årets Kunstnerdrevne Udstillingssted. Galleri Frem, der er grundlagt i 2004, er et mindre udstillingssted beliggende centralt i Ringsted. Mange professionelle kunstnere og autodidakte kunstnere og kunsthåndværkere bosiddende i kommunen udstiller fast her.

Ringsted Musik & Kulturskole og Akademi K støtter børn og unge, der ønsker at udfolde sig kunstnerisk. I 2020 godkendte Ringsted Byråd kommunens kunststrategi, og i forlængelse heraf blev kommunens første billedkunstråd nedsat.

Hvert år åbner mange af kommunens kunstnere dørene til deres atelier, når der afholdes Kunstdage i pinsen.

Kunstnere

I 1753 skildrede Johan Jacob Bruun Ringsted i en koloreret akvarel, Prospect af Ringsted. Senere malede Constantin Hansen Parti af det indvendige af Ringsted Kirke i 1829, hvor man i forgrunden ser maleren sammen med bysbarnet Jørgen Roed. Andre kunstnere som Frederik Vermehren, Henrik Schouboe og C.V.M. Jensen er født i kommunen.

Medstifter af Ringsted Galleriet er billedkunstneren Maria Nicolaisen, der fortsat er bosiddende i kommunen. I galleriets bestyrelse sidder kunstneren Jonas Kjeldgaard Sørensen, der er født og opvokset i Ringsted og nu en etableret kunstner bosat på Fyn. Af unge kunstnere, der er bosiddende i Ringsted Kommune, kan nævnes Johanne Skovbo Lasgaardog Nanna Riis Andersen. Billedkunstneren Karen Brinck har bosat sig i Jystrup.

Kunst i det offentlige rum

Igennem årene har kommunen erhvervet flere skulpturer, der er opstillet i det offentlige rum. Inden for ganske få meter kan man få et godt indtryk af, hvor forskellig kunsten i Ringsteds byrum er. På Nørregade står John Ruds skulptur Granit, opstillet i 2005, og på Torvet har Johannes Bjergs Valdemar den Store-statue stået siden 1937. På græsset mellem Torvet og Sankt Bendts Kirke kan man se Jan Leths skulptur Indespærret bevægelse mod himlen fra 1987 og Pontus Kjerrmans skulpturgruppe Satyr, kat og elefant, opstillet i 1995. Lidt væk fra Torvet, på Lilletorv, findes vandkunsten Tidsbølgen skabt af Ullrich Rössing og afsløret i 1994.

Skulpturen No Name af Torben Ebbesen blev i 1985 opstillet i passagen mellem Ringsted Bibliotek og Anlægspavillonen og er en skæv kommentar til byens arkitektur. Ved Veterancentret på Ringsted Kaserne findes René Schmidts 4 m høje skulptur Kuplen fra 2013.

Kunsthåndværk og design

Af kunsthåndværkere i Ringsted Kommune kan nævnes keramiker Laura Christoffersen, der har værkstedet Laudécor på Næstvedvej i Ringsted. Hun er uddannet i Cape Town, Sydafrika, og har tidligere arbejdet både for Kählers keramikfabrik, Holmegaard Entertainments og Holmegaard Park.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Ringsted Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Monumenter og mindesmærker

Se alle artikler om Billedkunst