I 2007 malede Max Bach et gavlmaleri i Adelgade i Skanderborg inspireret af Ole Lund Kirkegaards roman Otto er et næsehorn (1972). Kirkegaard voksede op i Skanderborg.

.
Fra Adelgade forbi Kulturhuset Skanderborg og ned til Skanderborg Sø bugter sig en 300 m lang linje skabt af billedkunstneren Eva Koch i 1998. Idet det kun er brudstykker, vi ser, skaber beskueren selv forestillingen om helheden.
.

I Godfred Christensens maleri Landskabsmaleri fra Himmelbjerget fra 1901 peger alt diskret i retning af tårnet på Himmelbjerget. Diagonalen fra forgrundens fiskende rørhøg lidt forskudt fra midten og øen, der spejler sig selv i søen, viser hen mod tårnet. Selv himlen åbner sig og lader solen komme igennem.

.
Valdemar Neiiendams maleri af St.St. Blicher,der taler på Himmelbjerget, har ud over selve hovedpersonen fokus på det nationale med de blafrende flag i baggrunden og Dannebrog, som udsmykker talerstolen. Maleriets tilblivelsesår er ukendt.
.

Anna Klindt Sørensens Malerindeportræt (selvportræt) er malet i 1942, efter at hun havde udviklet sin stil under et 16 år langt ophold i Paris. Den næsten karikerede kunstner åbner døren til en anden verden: et maleri, som hun er i færd med at male.

.

Skanderborg Gymnasium har glasfacader, der vender ud mod skulpturparken Vokseværket. I forgrunden ses skulpturen Husform, opstillet i 1992, hvor håndmalede stentøjskakler tegner et hus i sin mest forenklede form. Husform er et resultat af et samarbejde mellem skolens elever og kunstneren Jørn Rønnau.

.

Siden første halvdel af 1800-tallet har kunstnere følt sig tiltrukket af egnens smukke landskaber; fra Julsø med Himmelbjerget i vest til Danmarks højeste og tredjehøjeste punkter, Møllehøj og Ejer Bavnehøj, i syd.

Guldaldermaleren Vilhelm Kyhn blev foregangsmand i gruppen af Himmelbjergmalere. En af dem, Pauline Thomsen, endte endda med at bosætte sig på egnen. På lignende vis har senere kunstnere som Anna Klindt Sørensen og Vibeke Tøjner ladet sig inspirere af områdets natur. Offentlige udsmykninger kan opleves både ude og inde.

Kunstinstitutioner

Et af kommunens kulturelle flagskibe er Kulturhuset Skanderborg. Her holder Skanderborg Bibliotek til dør om dør med biograf, koncertsal, café og kunstudstillinger. Også Museum Skanderborgs afdeling i Gl. Rye Mølle har jævnligt kunstudstillinger.

Kommunen er desuden hjemsted for flere gallerier. Ikke langt fra Kulturhuset finder man Galleri Bakholt, der siden 1997 har handlet med danske møbelklassikere og international kunst. Et særligt fokus ligger på russisk kunst, bl.a. af maleren Ivan Bondarenko. I Hørning finder man galleri Art Expo, der foruden at tilbyde professionel indramning også forhandler dansk kunst i form af grafik, malerier, glas og keramik. Endelig var kommunen gennem seks år hjemsted for Danmarks absolut mindste kunstgalleri, Galleri Convoj. Idémand Thomas Andersson og en række andre kunstnere stod bag galleriet, der viste miniudstillinger af vidt forskellig art. Andersson valgte i 2018 at brænde galleriet ned som en offentlig manifestation af, at en epoke var slut. Han har dog ikke givet helt slip på lokaliteten på Mesingvej 4 ved Skanderborg. Følgelig har den lille plet, hvor Convoj stod, dannet afsæt for hans land art-værk Himmelspejl fra 2019.

Kunstnere

Nogle af de første kunstnere, der fandt vej til området, var malerne Dankvart Dreyer og Louis Gurlitt, der begge deltog i St.St. Blichers Himmelbjergfester, Dreyer i 1839 og Gurlitt i 1841. Både Dreyer og Gurlitt malede flere landskabsmotiver fra Himmelbjergegnen. Det samme gjorde flere senere guldaldermalere, hvoraf Vilhelm Kyhn bør fremhæves. Fra 1873 var Kyhn fast gæst i området omkring Himmelbjerget. Selve »bjerget« var et yndet motiv for ham, men han malede aldrig Himmelbjergtårnet, hvis opførelse i 1875 han var stærk modstander af. Kyhn fik stor betydning for områdets kunstnerliv og var frontfigur for den gruppe af malere, der blev kendt som Himmelbjergmalerne. Blandt disse var Pauline Thomsen, der havde fulgt Kyhns undervisning på hans Tegneskole for Kvinder i København. Pauline Thomsen fandt sine landskabsmotiver i området omkring Gammel Rye. Hun udviklede over årene sin egen malestil, der var noget løsere og mere impressionistisk inspireret end Kyhns. Men hun fastholdt et fokus på motiver fra egnens landskaber og endte med at bosætte sig permanent ved Salten Langsø.

En anden kvindelig kunstner kan også knyttes til området omkring Gammel Rye, Anna Klindt Sørensen. Hun voksede op på egnen, men tilbragte en stor del af sit liv i København og især i Paris, hvorfra hun hentede 1920’ernes og 1930’ernes maleriske eksperimenter til Danmark. Hendes ekspressive og farvestærke malerier er en del af Museum Skanderborgs samling.

Den autodidakte kunstner Vibeke Tøjner blev født i Aalborg, men voksede op i Næsset ved Skanderborg Sø. Søen har da også dannet afsæt for et af hendes hovedværker: Ved søen fra 2016, og videoinstallationen Siv, som begge kan ses i Skanderborg Fælleds foyer.

Kunst i det offentlige rum

Kommunen byder på flere udsmykninger både indendørs og udendørs, og næsten alle er at finde i Skanderborg. Foruden Vibeke Tøjners glasinstallation er Skanderborg Fælled udsmykket af en række malerier. Blandt disse er værker af bl.a. Jon Gislason og Svend Engelund. Også Kulturhuset Skanderborg er rigt udsmykket. I Fællesskabets Hus i Ry kan man se værker af Vilhelm Kyhn, Pauline Thomsen og Anna Klindt Sørensen.

Bevæger man sig udendørs, kan man opleve Eva Kochs imponerende skulptur Uden titel fra 1998. Værket består af flere blankpolerede bronzestykker med en bredde på 60 cm. Tilsammen markerer det en akse gennem byen. Delene trækker nemlig en brudt, men tydelig linje fra Adelgade over Bibliotekstorvet og ned gennem parken ved Kulturhuset for til sidst at slutte ved bredden af Skanderborg Sø. En linje, der leder blikket mod søen og trækker søen med op i byen.

Ved Skanderborg Gymnasium er opstillet tre skulpturer af Jørn Rønnau, der viser helt forskellige sider af land art-kunstnerens praksis, fra brolægning og favoritmaterialet træ til en huskonstruktion beklædt med keramiske fliser. Ved Himmelbjerget står en skulptur af kunstneren, Ånd & Bogstav fra 1999. På Slotsholmen står bronzeskulpturer af H.V. Bissen, Bertel Thorvaldsen og Svend Lindhart.

Ved indgangen til biblioteket i Galten møder man Ginette Wiens keramiske værk Fablernes Port fra 2006. Vestpå i Ry finder man på Torvet bronzeskulpturen Ry-kvinden, som blev skabt af Annette Jacobsen i 2018.

Kunsthåndværk og design

Skanderborg Kommune har enkelte kunsthåndværkere, herunder glaskunstneren Line Gottfred Petersen. Hun er kendt for sine facetslebne og matterede vaser og skålformer. Den tyskfødte keramiker Gertrud Berg bor i Skanderborg og arbejder med et utal af mangefarvede design i djærve former.

Plastfirmaet Pressalit A/S i Ry arbejder professionelt med design af toiletsæder samt hjælpemidler til badeværelset og køkkenet for ældre og handicappede. De tidlige produkter var designet af Sigvard Bernadotte og Acton Bjørn, Margretheskålens designere, der designede toiletsæder i melamin.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Skanderborg Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Monumenter og mindesmærker

Se alle artikler om Billedkunst