Selskabet Højeruplund rejste i 1913 et mindesmærke for digteren og præsten Christian Richardt ved Højerup Bygade på Stevns. En anden kunstner fra egnen, Niels Larsen Stevns, udførte opgaven i kridtsten med motiver hentet fra Richardts digte Vasen og Tornerose. I sidstnævnte indgår den kendte sang Altid frejdig, når du går.

.

Med Østersøen på den ene side og Tryggevælde Å på den anden har det varierende landskab i Stevns Kommune i årtier været en magnet for kunstnere. Ved de fleste offentlige udsmykninger har materialevalget primært været af lokal karakter, nemlig det materiale, som er inden for rækkevidde, dvs. de store kridtsten, hugget ud af Stevns Klint og brugt bl.a. til at bygge huse af.

Kunstinstitutioner

Kulturloftet, der ligger oven på den gamle biblioteksbygning i Store Heddinge, er Stevns’ kunstinstitution. Foreningen Kulturloftet blev stiftet i 1992 af lokale ildsjæle og kunstnere med det formål at arrangere udstillinger med et bredt udsnit af danske og udenlandske kunstnere, klassiske koncerter samt andre kulturarrangementer. Frem til 2021 har over 120 forskellige kunstnere udstillet på Kulturloftet.

Åbne Atelierdøre blev oprettet i 1997 af en flok lokale kunstnere for at vise publikum kunsten, hvor den bliver skabt, og give de besøgende mulighed for at tale direkte med kunstnerne. En gang om året, den sidste weekend i august, slår de stevnske kunstnere derfor atelierdørene op for besøg. Åbne Atelier døre udkommer hvert år med et stort katalog, der trykkes i 10.000 eksemplarer.

Kunstnere

I maleren, digteren og musikeren Knud Oddes lille oliemaleri med titlen Stevns Klint fra 2019 står en ung mand med ryggen til »afgrunden« og ser direkte på beskueren. Det kunne være et portræt af kunstneren som ungt menneske, der siden forlader sin fødeegn for at realisere sine kunstnerdrømme, men set gennem den ældre kunstners øjne. Oddes sikre eklektiske stil har lån fra plakater, pladeomslag og modernistisk malerkunst.

.

Den mest fremtrædende stevnsfødte kunstner bærer selv navnet Stevns. Det er maleren og billedhuggeren Niels Larsen Stevns, der blev født på Sydstevns i 1864. Larsen Stevns arbejdede i mange år for andre kunstnere, og først i 1905, som 40-årig, fik han en selvstændig udsmykningsopgave. Det drejede sig om monumentet for digteren Christian Richardt ved Stevns Klint, der blev rejst i 1913. Monumentet er hugget af lokale kridtsten med motiver fra Richardts digte. På Lyderslev Kirkegård findes fem store granitgravsten udført af Larsen Stevns i 1913. De er alle steler, og på hans forældres sten har han indhugget deres ansigter i profil.

Musikeren og billedkunstneren Knud Odde er født i 1955 i Store Heddinge og bedst kendt som bassist i punkgruppen Sort Sol. Som en del af det nye vilde maleri i 1980’erne slog han sit navn fast som maler og grafiker.

Stevns Klint har gennem historien tiltrukket kunstnere pga. det enestående motiv. I 1842 var P.C. Skovgaard forbi og malede og tegnede, og i 1967 var Per Kirkeby både som geolog og kunstner optaget af motivet. Kirkeby lavede en tv-film og udførte samtidig en række skitser, der i dag tilhører SMK i København.

Kunst i det offentlige rum

I 1997 fik billedhuggeren Lene Rasmussen en udsmykningsopgave til Nytorv i Store Heddinge. Hun lod sig inspirere af sagnet om Elverkongen på Stevns og skabte en granitvandkunst med navnet Elverhøjs Blomster.

På Store Heddinge Kirkegård står et monument Uden titel på fællesgraven af den lokale billedhugger Bo Karberg. Monumentet fra 1994 er i glas, udført som en søjle. Samme år lavede Karberg en murstens- og glasskulptur ved Råby Fattiggård, der har fået tilnavnet Råby Cathedral. Det er et stedsspecifikt 5 m højt værk, udført i lokale kridtsten.

Byrådssalen i Store Heddinge Rådhus er udsmykket af den franskdanske billedkunstner Denis Virlogeux. Udsmykningen består af to billeder fra 2010, Klintekongens vilde ridt og Rytteren og elverpigen, udført i olie på lærred. Foran rådhuset står en række kridtstensskulpturer udført i 2018. Skulpturerne er resultat af en række land-art-projekter med den overordnede titel Verdens Arv Land Art Symposium.

I en rundkørsel på Rødvigvej ved Store Heddinge er opstillet et værk af kridtsten af den stevnske, nu afdøde kunstner Niels Gerhard Nielsen. Han var en af hovedkræfterne bag de stevnske varder, der i 1990’erne blev opsat ved kommunens landeveje.

I Hårlevhallerne har Poul Agger i 1979 udsmykket væggene i trappeopgangen fra stueplan til første sal. Udsmykningen er udført af kunstneren selv og malet direkte på væggene.

Kunsthåndværk og design

Stevns Kommunes kunstliv opretholdes af lokale kræfter, der står bag Åbne Atelierdøre, små kunsthåndværkermarkeder om sommeren og til jul og udstillingssteder som Kratgårdens Kunsthåndværk i Store Tårnby, der udstiller flere forskellige kunsthåndværk. I Store Heddinge ligger VæRK 21 – Design, Kunst og Snedkerhåndværk, hvor ti lokale kunsthåndværkere udstiller sammen.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Stevns Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Monumenter og mindesmærker

Se alle artikler om Billedkunst