Dyke Johannsens akvarel Komposition (u.å.) viser kunstnerens elegante kolorisme og sans for komposition i lyse klare ublandede farver. Som barn af en tysk far og en dansk mor valgte han efter uddannelsen som guldsmed at uddanne sig som maler i Hanau, München og Paris, hvilket kan være en af årsagerne til, at hans værker aldrig fandt grobund i Danmark.

.

Emil Noldes Bondegård i marsklandskab. Sommer fra 1923-26 er et tidligt ekspressionistisk eksempel på Noldes akvarelteknik med hurtigt skitserede konturer i blyant og tynde, grove lasurer med pensel. Den lave horisont med bondegården klemt mellem de mørke skyer foroven og det mørke græs forneden bruger Nolde til at løfte et landskabsbillede til et sindbillede.

.
Kunstmuseet i Tønder er en del af museumsfusionen Museum Sønderjylland fra 2006. Kunstmuseet blev indviet i 1972 og udvidet med et moderne byggeri i 1999 tegnet af Niels Frithiof Truelsen. Samlingen omfatter værker af nordeuropæiske kunstnere.
.
Alice Buchhaves skulptur er opstillet på Markedspladsen i Løgumkloster i 1981 til minde om det usædvanlige samarbejde mellem gøgleren Carlo Peter Grønbæk Sørensen, formand for Danmarks Tivoli Forening Valdemar Jessen og og sognepræst i Løgumkloster Anders Bork Hansen.
.
I Vandtårnet i Tønder har man siden 1995 kunnet se Wegners møbeltegninger og også udvalgte eksempler på de mere end 500 stole, han designede. I forgrunden ses Jakkens Hvile designet i 1953 og bagved Flaglinestolen fra 1950.
.

Det flade land og den store himmel med sine særlige lysvirkninger har inspireret kunstnere gennem de seneste hundrede år, især den dansk‑tyske ekspressionistiske maler Emil Nolde. En af Noldes samtidige, Hans Peter Feddersen, var lige ledes præget af især det vestslesvigske landskab.

En række lokalkendte kunstnere som Peter Nicolaisen, Andreas Petersen‑Røm og Gustav Meier‑Olesen har alle været fascinerede af den særegne natur. Ligeledes har nulevende billedkunstnere været inspireret af landskabet, fx Dan Thuesen og Svend Boe Hauggaard, mens en kunstner som Else Pia Martinsen Erz især er inspireret af Vadehavets fugle.

Kunstinstitutioner

Tønder Kommune huser et par mindre gallerier som Hanne i Højer, Galleri Tønder og Galleri Strædet 9 i Møgeltønder, der alle udstiller og sælger kunst af kunstnere med relation til regionen. Kommunen er nok bedst kendt for sine to museer, Museet Holmen og ikke mindst Kunstmuseet i Tønder.

Museet Holmen ligger i midten af Løgumkloster i en smuk gammel slægtsgård fra slutningen af 1700‑tallet. Gården blev i 1971 indrettet som udstillingssted for billedkunst, der placerer sig i krydsfeltet mellem livstydning, modernitet og kristendom. Stedet drives af en daglig leder på et årligt tilskud fra kommunen.

Kunstnere

Blandt de kunstnere, der især har skildret Tøndermarsken, fremstår maleren Emil Nolde som langt den mest markante. Emil Nolde blev født som Emil Hansen i landsbyen Nolde ca. 12 km øst for Tønder i 1867. For at få et sikkert levebrød fik han af sine forældre lov til at uddanne sig som billedskærer i Flensborg hos møbelfabrikanten Heinrich Sauermann, den dygtigste repræsentant for historistisk møbelkunst i Slesvig‑Holsten. Under indtryk af kunstnergruppen Die Brücke, som Nolde var medlem af i en kort periode, blev han vakt for ekspressionismen. Han slog sig igen ned i Tøndermarsken i 1916 på en lille ejendom i Magisterkog, som han kaldte »Utenwarf«. Men i protest mod den danske regerings afvanding af marsken flyttede han i 1926 til den nordlige del af Gotteskoog på den tyske side af grænsen, hvor han opførte et hus med atelier i byen Seebüll. Her boede han til sin død i 1956.

En anden kunstner med rødder i Tønder Kommune er maleren, grafikeren og billedhuggeren Svend Wiig Hansen, der blev født i Møgeltønder i 1922. Han var erklæret humanist og kendt for sine abstraherede og ekspressivt udfoldede menneskeskildringer i både maleriet og en række monumentale skulpturer. En kunstner som Dyke Johannsen, født i Tønder i 1933, tog en anden vej ved at uddanne sig i Tyskland i Hanau og på kunstakademiet i München og senere i Paris. Hans udlandsophold viser sig i hans internationalt orienterede og gennemarbejdede abstraktioner i både maleri og akvarel samt hans store keramiske arbejder.

Hans J. Wegner

Hans J. Wegner (1914-2007) blev født i Tønder, hvor han også fik sin uddannelse som snedker og virkede i tre år, før han kom på Kunsthåndværkerskolen i København i 1936. Wegner debuterede i 1938 på Snedkerlaugsudstillingerne, hvor han op igennem 1940’erne gang på gang blev bemærket af pressen, ikke mindst med de møbler, som han udstillede i samarbejde med snedkermester Johannes Hansen. Wegner var en uhyre produktiv møbelarkitekt, der virkede indtil begyndelsen af 1990’erne, hvor hans helbred stadig tillod det. Wegner og arkitekten Finn Juhls organiske formudtryk i især deres stoleproduktion var en af årsagerne til, at det amerikanske marked fik øjnene op for dansk møbelkunst i 1950’erne. Den amerikanske presse døbte Wegners Den runde stol fra 1949 The Chair.

I Danmark var det dog de af Wegners møbler, der krævede lidt mindre håndværk, og som derfor også kunne sælges lidt billigere, der blev populære; heriblandt var gyngestolen J16 og ikke mindst Y-stolen.

Kunst i det offentlige rum

Tønder er den by i kommunen, der rummer den største koncentration af kunst i det offentlige rum. Uden for Kunstmuseet i Tønder står det betydelige værk Ung mand planter et træ fra 1952 af billedhuggeren Astrid Noack. Foran museet står også skulpturen Foden fra 1996 af Svend Wiig Hansen. ECCO‑koncernen bidrog med opsætningen af endnu en skulptur med navnet Foden i 1998, da Peter Brandes’ skulptur blev opstillet foran koncernens udviklingskontor i udkanten af byen. Endnu en Foden i granit af samme kunstner blev i 2003 opstillet ved Brogade i Bredebro.

I centrum af Tønder ligger Amtmandens Have, der i løbet af 2010’erne blev omdannet til en stor skulpturhave. I 2010 nedsatte Handelsstandsforeningen et udvalg til at forvalte en mindre sum penge, og med midler fra bl.a. lokale donatorer fik skulpturudvalget skaffet 15 betydelige skulpturer til haven. Der er overvejende tale om nonfigurative skulpturer, som kommunikerer med omgivelserne og betragterne gennem deres formsprog. Blandt disse kan nævnes Eva Sørensens Uden titel fra 1975 (opstillet 2018), tre skulpturer af Bent Sørensen, bl.a. Bølger opstillet i år 2000, Erland Knudssøn Madsens Blomst – Aske fra 2006 og fire granitskulpturer af Ole Christensen, bl.a. Stele fra 1991. Det senest tilkomne værk er en murstensskulptur af Per Kirkeby udfærdiget som en rygeovn. Skulpturen er en af de tidligst kendte murstensskulpturer fra Kirkebys hånd. Skulpturhavens mest monumentale værk, Kongen og Dronningen fra 2008, er udført i granit af den svenske billedhugger Claes Hake.

I Tønder Gymnasium er Sys Hindsbos 10 m lange marmorrelief Optegnelser fra 2004 ophængt. Billederne er ridset ind i marmor som store tegninger. I 2019 nedsatte Tønder Kommune et lokalt billedkunstråd med midler fra Statens Kunstfond.

Kunsthåndværk og design

Tønder og byens opland har historisk set været et område, der i perioden fra begyndelsen af 1600‑tallet til midten af 1800‑tallet har været rigt på kunsthåndværk. Det gælder især kniplinger, møbler og sølv, hvilket de omfattende samlinger på Tønder Museum, der er en del af Museum Sønderjylland, vidner om.

Smykkedesignerne Jens Eliasen og Karen Ihle er inspireret af marsken, og deres formudtryk er karakteriseret ved en grundlæggende rytmisk eller geometrisk struktur. I 1979 grundlagde de et fælles værksted i Tønder, og siden har de haft udstillingsvirksomhed i både ind‑ og udland. Kunsthåndværk og design har oparbejdet et lille kraftcenter i Højer, der huser flere keramikere og tekstilkunstnere samt Højer Designefterskole. Her ligger også galleriet Hanne i Højer, der primært udstiller kunsthåndværk i form af Hanne Sönnichsens vævede billedtæpper. Højer Pottemageri i Skolegade har siden 1986 været drevet af pottemager Jytte Lysgaard, som både arbejder med raku, keramik til stel og unikaværker.

Okholm Lighting A/S, der i sin nuværende form blev grundlagt i 2004, og som ligger i udkanten af Tønder, har specialiseret sig i at fremstille belysning til især store og arkitektonisk udfordrende rum, fx kirker, Det Kgl. Bibliotek og Amalienborg. Firmaet lægger sig i krydsfeltet mellem kunsthåndværk og industrielt design, da meget i produktionen er håndlavet.

På den moderne industrielle designfront er Tønder Kommune nok bedst kendt for at huse skovirksomheden ECCO’s udviklings‑ og designcenter.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Tønder Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Monumenter og mindesmærker

Se alle artikler om Billedkunst