Maleriet Aften ved søen af Jens Nielsen fra 1972 viser Nielsens ekspressive malestil med tykke lag af maling, der betoner fladen og giver værkets overflade taktilitet.
.
Johannes V. Jensens maleri Farsø set fra syd fra 1890’erne, hvor landskabet og himlen dominerer billedet, mens byens kirke og mølle blot bliver små ubetydelige pejlepunkter i horisonten.
.
På hjørnet af Kirkegade og Himmerlandsgade i Aars står Kirsten Ortweds Ædeltårnet fra 1996 på en lille plads. Skulpturen er beklædt med italienske halvædelsten, der giver værket forskellige farvevirkninger afhængigt af vejret.
.
På Holmmarkvej 5 i Gedsted ligger Getama, der fremstiller designmøbler. Getama blev grundlagt i 1899 og har i dag ca. 40 ansatte.
.

I Vesthimmerlands Kommune har landskabet og lokalbefolkningen fået betydning for gennemrejsende og lokale kunstneres motiver. I slutningen af 1800-tallet skildrede Hans Smidth de åbne vidder og køernes marklandskaber i maleriet Fra Gatten Hede, Himmerland, og forfatteren Johannes V. Jensen malede i 1890’erne Farsø set fra syd. L.A. Ring har i maleriet Forår i Hals fra 1892, med en omvandrende krøbling som hovedfigur, lænet sig op ad historien om »Tordenkalven«, der er kendt fra Johannes V. Jensens Himmerlandshistorie af samme navn.

Op gennem 1900-tallet kom den lokale maler fra Havbro, Jens Nielsen, i fokus. Han begyndte at male i 1931 og udviklede sin kunst i tæt udveksling med billedhuggeren og maleren Olivia Holm-Møller. Jens Nielsen malede farverige ekspressive landskaber og figurbilleder, oftest med bibelske motiver. I 1976 skænkede han en samling oliemalerier og akvareller til den daværende Aars Kommune. Samlingen er permanent udstillet på rådhuset i Aars. Kristian Andersen var også fra Aars, og han arbejdede i mange forskellige materialer. Han har bl.a. udført døbefonten i Aars Kirke i 1937 og viseren til tårnuret på Sønderup Kirke i 1966.

Kunsten i det offentlige rum er præget af Per Kirkebys mange kunstværker til Aars. Værkerne kom til fra begyndelsen af 1980’erne og op til 2008. Kirkeby har også tegnet flere bygninger og pladser i kommunen.

I 2017 arbejder nogle få lokale samtidskunstnere i Vesthimmerland, bl.a. Peer Poulsen i Aars, Ninni Lodahl Gjessing i Ranum, Poul Spanggaard i Aalestrup samt keramiker Hanny Abel og billedhugger Jan Anker Petersen, der sammen driver galleri og værksted i Alstrup.

Kunstinstitutioner

Vesthimmerlands Kommune har flere kunstforeninger, herunder Vesthimmerlands Kunstforening (stiftet 1967), der viser udstillinger på Vitskøl Kloster, Vesthimmerlands Museum samt Gedsted Kunstforening – Kunstnergruppen, der fungerer som et kreativt samlingssted i byens medborgerhus med skiftende udstillinger og arrangementer.

Derudover ligger Den Selvejende Institution Himmerlands Kunstmuseum Jens Nielsen Fonden i Aars.

Kunst i det offentlige rum

Kunsten i det offentlige rum i Vesthimmerlands Kommune varierer meget i både udtryk og omfang fra by til by. I den lille by Ranum findes ikke mange kunstværker i det offentlige rum, men uden for Ranum Efterskole står både en figurativ bronzeskulptur på sokkel fra 1888 af Theodor Lundberg og Willy Ørskovs mere amorfe skulptur fra 1974. De to skulpturer er begge typiske for deres tid og viser i deres meget forskellige udtryk skulpturmediets historiske spændvidde. I Aars har kunsten i det offentlige rum fået et markant løft gennem et mangeårigt samarbejde med Per Kirkeby, og ikke mindst hans karakteristiske værker i røde mursten præger bybilledet. Kirkebys, men også Poul Gernes’ arbejde i Aars har banet vej for andre værker i det offentlige rum af anerkendte kunstnere, bl.a. billedhuggeren Kirsten Ortwed. Hendes værker Brønden ved Anlægstorvet og Ædeltårnet ved Himmerlandsgade, begge fra 1996, er støttet af Statens Kunstfond. Værkerne hænger tematisk sammen. Brønden, der er 3 m i diameter, repræsenterer det traditionelle samlingssted i ældre byer, mens Ædeltårnet på Kirketorvet har samme diameter som brønden og er tænkt som en billedlig jordprøve fra brønden. Værket udtrykker jordens optimale rigdomme i beklædningen i vandrette lag af marmor i forskellig farve, onyks, halvædelsten osv.

I de senere år er der kun opstillet få nye værker i det offentlige rum. Kommunen har dog efter Strukturreformen i 2007 etableret et kulturråd, der skal tage initiativ til arrangementer og samarbejde i kommunen. Kulturrådet har mindre afdelinger, som varetager de lokale interesser, herunder i Farsø, Løgstør, Aalestrup og Aars, hvor lokale kan søge støtte til kunst og kulturelle initiativer. Et eksempel på et nyere lokalt initiativ er turistforeningens opstilling af jernskulpturen Cykel af Poul Spanggaard fra 2009 i rundkørslen ved Nordre Ringvej i Aalestrup. Værket har en klar reference til Cykle- og Ringfabrikken Jyden, som var i drift i Aalestrup fra 1899 til 1962.

Kunst håndværk og design

I flere af Vesthimmerlands Kommunes byer findes små gallerier og butikker for kunsthåndværk og design. Den langstrakte Løgstør Havn har en del lokalt fremstillet brugskunst. På Kunsttorvet ved havnen samt i Fjordgade 48 i Løgstør ligger Birgit Andersens atelier Birgit A med produktion af stentøj. Ved Aars ligger bl.a. Galleri Kvisten på Havbrovej 99 med tekstiler og glaskunst, og i Himmerlandsgade 99 i Aars findes Den røde tråd med bl.a. brugskunst.

Firmaet Getama i Gedsted har gennem mange år fremstillet møbler tegnet af anerkendte danske designere, herunder Hans J. Wegner fra 1950’erne, J.O. Christensen fra 1972, Nanna Ditzel fra 1999, O&M Design (Takashi Okamura og Erik Marquardsen) og Bernt Petersen fra 1986 samt 2R Ras.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Vesthimmerlands Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Monumenter og mindesmærker

Se alle artikler om Billedkunst

Eksterne links