Bispens Lysthus
.

Bispens Lysthus ligger på Filosofgangen 10 i Odense Kommune. Bygningen er fredet.

Bygningshistorie

"Bispens Lysthus" har mange historier knyttet til sig, som dog for de flestes vedkommende er udokumenterede. Det gælder således bl.a. historier, som giver Thomas Kingo æren for husets opførelse. Mere sandsynligt, men stadig udokumenteret, menes det, at H.C. Andersen har læst sine eventyr højt for biskoppen i lysthuset.

Huset er vel vedligeholdt. Der blev i 1983-84 foretaget en større istandsættelse med blandt andet udskiftning af fodtømmer samt reparation af tag og vinduer.

Beskrivelse

Huset er placeret på den ret stejle åbred, og dets sydlige side står således på stolper i åen. Det er opført af kraftigt egebindingsværk med murede tavl. Tømmeret er malet mørk rød, og tavlene er kalket røde. Huset har pyramidetag med relativt stort, bræddebeklædt udhæng. Det er teglhængt med sortglaserede vingetegl; i toppen er placeret en lille dekorativ metalkuppel. Mod vandet er 4 hvidmalede, torammede vinduer med en sprosse i hver ramme. På havesiden har huset en tofløjet dør, med smårudet glas foroven og fyldinger i bunden. Døren er omkranset af en kraftig gericht med barokke profiler. Såvel døren som vinduerne har forskellige typer beslag, heraf nogle originale 1700-tals.

Lysthuset har ferniseret bræddegulv, loftet er gråmalet med brædder over loftsbjælkerne, som i øvrigt har en karakteristisk, høvlet hulkehlprofil på kanterne. På væggene er bindingsværket indvendigt fyldt ud med træbeklædning i tavlene. Desuden har væggen et gennemgående panel med smalle, lodretstillede brædder fra gulv til underkanten af vinduerne, hvor den afsluttes med en vandret topliste. Panelet er malet grøn, mens bindingsværk og beklædning er gult med et snoet dekorationsmotiv i rødt og grønt.

Miljømæssig værdi

Da lysthuset ligger ned til åen, som har en offentligt park på den modsatte side, er huset synligt for offentligheden. Det har stor miljømæssig værdi, da det i høj grad understøtter oplevelsen af det historiske åløb.

Videre læsning

Læs videre om

Se alle artikler om

Eksterne links