Det centrale Bjerringbro, 2019. Byens ældste bebyggelse kantede sig langs Brogade, Storegade, Vestergade, Østergade og Nørregade. I centrum er der nu lave etageejendomme i forretningsområdet nær Storegade. Gudenåhuset er kulturhus med bibliotek, møde- og koncertsal. Det er sammenbygget med det tidligere rådhus, der nu ejes af Grundfos. En del af virksomheden Grundfos’ bygninger i byen kan ses øst for Brogade ved Martin Bachs Vej. Nordøst for kortudsnittet har Grundfos sin produktion. Gymnasiet ligger på P.E. Eriksens Vej (uden for kortet) i Sønderbro, tæt på Naturvidenskabernes Hus.
.
En bro over Gudenå forbinder den nordlige del af byen, hvor stationen og handelsområdet ligger, med den sydlige del af Bjerringbro, der især er et boligområde.
.

Bjerringbro er Viborg Kommunes næststørste by med 7.477 indbyggere og et areal på 634 ha. Fra byen er der 17 km til Viborg, 24 km til Silkeborg og 42 km til Aarhus. Byen ligger i Gudenådalen og er velforsynet med transportmuligheder i form af jernbane og gode vejforbindelser som Østre Omfartsvej og Vestre og Nordre Ringvej til hovedlandevejene til Viborg, Randers, Aarhus og Silkeborg. Landsbyerne Bjerring og Hjermind er i dag vokset sammen med Bjerringbro.

Stationsbyen Bjerringbro har udviklet sig til en handels- og industriby med gode uddannelsesmuligheder. Den virksomhed, der har præget og præger byen mest, er Grundfos, grundlagt i 1944.

Byens handelscentrum ligger i gågaden Storegade med udvalgsvareforretninger i lavt etagebyggeri. Kvarteret mellem Markedsgade, Kirketoftvej og Nørregade har megen offentlig og privat service, flere serveringssteder og det rekreative område Niels Due Jensens Plads. I bydelen Sønderbro ligger det vigtigste forretningsområde ved Brogade. Bjerringbro er velforsynet med flere supermarkedskæder. Størstedelen af befolkningen bor i enfamilieshuse.

Industriområderne ligger både centralt omkring jernbanen, i nordøst med Grundfos, vest for Hjermind og i Sønderbro nord for Asavej.

Stednavnets betydning

Den ældst kendte kilde til navnet Bjerringbro er fra 1861, hvor formen Bjerringbro optræder som navn på en bro. Senere kilder har navnet i samme form. Det er sammensat med sogne- og landsbynavnet Bjerring og substantivet bro og betyder således »broen ved Bjerring«. Den oprindelige navnebærer er broen, som går over Gudenå, og som allerede ses på J.H. Mansas kort fra 1843. Navnet blev overtaget af den nærliggende station, efter at jernbanen blev anlagt i 1863‑65.

Mere om stednavne i kommunen

Videre læsning

Læs mere om byer i Viborg Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Byer