Faktaboks

Kommune
Faaborg-Midtfyn Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
39169
Sted- og lokalitetsnummer
090506-33
Anlæg
Borg/Voldsted, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Egeskov voldsted. Voldstedet består af en kunstigt opstemmet, uregelmæssig, nærmest vinkelformet sø, der måler ca. 180 m i nord-syd og ca. 230 i øst-vest. I cen nordvestlige del af søen, kun adskilt fra dennes bred ved en smal kanal, ligger den tre- kantede ladegårdsholm, der måler ca. 100 x 125 m. Øst for ladegårdsholmen er hovedbygningen placeret direkte ud i sø- en, kun landfast med holmen med en kort tange. Hovedbygningen er fredet i kl. A i henhold til bygningsfredningsloven. La- degårdsholmen er udlagt som park, og adgangen dertil sker dels ad en dæmning fra syd, dels ad en bro i nord. Det fredede areals form og udstrækning fremgår af vedlagte kort, hvorpå også fredningsgrænsen er indtegnet. De eksiste- rende bygninger berøres ikke af denne fredning. Ovennævnte mindesmærke må ikke fjernes, udjævnes, ændres eller beskadiges ved opfyldning og tilfyldning eller på nogen anden måde forstyrres. Ny bebyggelse må kun ske i sam- råd med rigsantikvaren. Oprensning af søen samt forsætlig ændring af vandstanden må kun finde sted efter forudgående henvendelse til rigsantikvaren. Voldstedet kan iøvrigt be- nyttes som park i samme omfang som hidtil.

Undersøgelseshistorie

1972
Tinglysning - KUAS, Fortidsminder
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorforefundet som beskrevet i freningstekst. Meget besøgt turistlokalitet med veteranmuseum, løgpark etc. Ikke offentlig adgang til selve ladegårdholmen, hvortil der dog er fremragende udsyn fra den tilgængelige del af parken. ** Seværdighedsforklaring ** Yderst seværdigt på grund af det fine parkmiljø på ladegårdholmen, og de deromkring liggende A-fredede bygninger, især hovedbygningen. Bevoksning: 1983: Græs
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Voldsted

Borge og voldsteder er en anlægstype, som opstod i jernalderen, men blev særlig udbredt i middelalderen (ca. 500 f.v.t.-1536 e.v.t.). Et voldsted er betegnelsen for de jordværker, banker, voldgrave og volde, der blev bygget som en del af en borg. Læs videre her.

Borg/voldsted

Borge og voldsteder er en anlægstype, som opstod i jernalderen, men blev særlig udbredt i middelalderen (ca. 500 f.v.t.-1536 e.v.t.). Et voldsted er betegnelsen for de jordværker, banker, voldgrave og volde, der blev bygget som en del af en borg. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links