8144 grav i NV (NØligste del). Set fra SV.
.
8158 oversigt. Set fra S.
.
8133 grav i SØ. Set fra SV.
.

Faktaboks

Kommune
Lolland Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
462312
Sted- og lokalitetsnummer
070304-33
Anlæg
Borg/Voldsted, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Voldstedet af Det Gamle Kelstrup, kaldet Holmehuset. Voldstedet består af en borgbanke omgivet af grave, hvortil der i nordøst slutter sig en bred forvold. Borgbanken måler ca. 40 x 50 m og hæver sig indtil 2 m over den omgivende gravs vandlinje. Ved bankens nodvesthjørne findes en sten- sat brønd. Ved nordøsthjørnet er der spor af en lille firkan- tet bygning. Gravene er delvis vandfyldte, og deres oprin- delige bredde har været ca. 8-10 m, men de er nu delvis ud- jævnede og stærkt tilgroedede. I nord forinder en dæmning tværs over graven borgbanken med forvolden, der er ca. 20 m bred og hæver sig ca. 1-1,5 m over den omliggende mark. Banken er bevokset med krat og forvolden med nåletræer. Grænsen for det fredede areal følger mod vest amtsvandløb nr. 42 og er mod nord, øst og syd angivet på vedføjede kopi af matrikelskort. Ovennævnte mindesmærke må ikke ændres, udjævnes eller beska- diges på nogen måde ved gravning, pløjning, stødoptagning, beplantning, bebyggelse eller henkastning af jord, sten og affald eller på nogen anden måde forstyrres. Oprensning af voldgraven samt forsætlig ændring af vandstanden må kun ske med Nationalmuseets samtykke.

Undersøgelseshistorie

1878
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid(1).Holmehuset ligger paa Kjelstrup gamle Borgplads. Holmen er 13-14 Fod høi. Bevoksning: 1984: Løvtræer og Nålekrat/-træer
1969
Tinglysning - KUAS, Fortidsminder
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorKelstrup voldsted. I den østlige grav er der tilsyneladende gennem mange år og helt til dato foretaget opfyldning af den østlige skråning med alskens affald, først og fremmest i form af marksten indtil kampestensstørrelse men også med jord, halm, enkelte metaldunke o.lign., ligesom der mellem voldstedet og markvejen ses afbrændt større partier metalaffald og henstillet udrangerede vognchassis'er m.m. Opfyldningen af voldgraven er virkelig massiv og bør stoppes. På sydlige del af borgbanken ses de helt sammensunkne rester af en lille bindingsværksbygning, antagelig en pavillon el. lign. Syd for borgbaken står et vildtfodringsanlæg på jordgravede pæle indenfor det fredede område. Eftersom der ikke er det svageste spor af stående vand i voldgravene, må det formodes at vandstanden er sænket (ulovligt !) i forbindelse med regulering af vandløbet V for voldstedet. 25/3-1987 : Bindingsværkshuset fjernet. Bevoksning: 1984: Løvtræer og Nålekrat/-træer
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dk
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dk

Voldsted

Borge og voldsteder er en anlægstype, som opstod i jernalderen, men blev særlig udbredt i middelalderen (ca. 500 f.v.t.-1536 e.v.t.). Et voldsted er betegnelsen for de jordværker, banker, voldgrave og volde, der blev bygget som en del af en borg. Læs videre her.

Borg/voldsted

Borge og voldsteder er en anlægstype, som opstod i jernalderen, men blev særlig udbredt i middelalderen (ca. 500 f.v.t.-1536 e.v.t.). Et voldsted er betegnelsen for de jordværker, banker, voldgrave og volde, der blev bygget som en del af en borg. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links