Faktaboks

Kommune
Syddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
25161
Sted- og lokalitetsnummer
140506-8
Anlæg
Borg/Voldsted, Middelalder (dateret 1067 e.Kr. - 1535 e.Kr.)

Original fredningstekst

Voldsted. Voldstedet består af en lav, ca. 0,75 m høj borgplads, der fra vest skyder sig ud i en mose. Borgpladsen måler i nord-syd ca. 33 m og i øst-vest ca. 23 m. I vest er forholdene ændrede ved anlæg af en vej. Voldstedet er beliggende umiddelbart sydvest for Lille Kongsgårds stuehus. Voldstedet er bevokset med træer. Grænsen for det fredede areal forløber i syd, øst og nord 5 m fra foden af borgpladsen, i vest langs vejens østside. Ovennævnte mindesmærke må ikke fjernes, udjævnes, ændres eller beskadiges på nogen måde ved gravning, pløjning, bebyggelse, henlæggelse af jord, sten og affald eller på nogen anden måde forstyrres. Ny beplantning må kun finde sted efter aftale med rigsantikvaren.

Undersøgelseshistorie

1877
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1971
Tinglysning - KUAS, Fortidsminder
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorSom beskrivelsen. Skæmmes af uplejet bevoksning - affald af ældre dato. Umiddelbart uden for det fredede område gammelt sammensunket hønsehus samt gamle biler. I V nyt affald (gammelt stråtag ?) på borgbanke ved vejen. *********************************************** Genbesigtigelse 1.11.1981: Ej retableret. Ejer ikke truffet. HRK *********************************************** Genbesigtigelse 17.3.1982: Området under vand. Opgav sagen. HRK *********************************************** Genbesigtigelse 23.4.1987: Fredningstekstens målsangivelser stærkt overdrevne. Der ses en lav højning, ca. 18 x 14 m., max. 3/4 m. høj, i Ø afgrænset af et vandhul, i N, S og V omgivet af en skønsmæssigt 5 m. bred og 0,5 m. dyb sænkning, der godt kunne være resterne af en omgivende grav. Bortset fra nogle smådynger af gl. affald i form af malerbøtter, flasker, jerngryder o.lign. ses ikke egentligt affald på selve fortidsmindet. Derimod skæmmes området umiddelbart N for dette af flere helt eller delvis sammenstyrtede udhuse, et par gl. bilvrag m.v. Der synes ikke at være foretaget nogen oprydning efter HRK's besøg 14.10.1980 og 1.11.1981. Voldstedets overordentlig ydmyge karakter taget i betragtning vurderer jeg dog denne §53-krænkelse som "næppe umagen værd at påtale yderligere". JGB Bevoksning: 1980: Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumVoldstedet ligger under vand.

Voldsted

Borge og voldsteder er en anlægstype, som opstod i jernalderen, men blev særlig udbredt i middelalderen (ca. 500 f.v.t.-1536 e.v.t.). Et voldsted er betegnelsen for de jordværker, banker, voldgrave og volde, der blev bygget som en del af en borg. Læs videre her.

Borg/voldsted

Borge og voldsteder er en anlægstype, som opstod i jernalderen, men blev særlig udbredt i middelalderen (ca. 500 f.v.t.-1536 e.v.t.). Et voldsted er betegnelsen for de jordværker, banker, voldgrave og volde, der blev bygget som en del af en borg. Læs videre her.

Middelalder

Middelalderen er betegnelsen for den periode, der følger umiddelbart efter vikingetiden. I løbet af ældre middelalder blev mange af de danske købstæder grundlagt, ligesom der skete en voldsom bebyggelsesudvidelse på landet med etablering af mange nye landsbyer. Hertil kommer etablering af borge og senere herregårde på store og små voldsteder overalt i landet. En del af disse er i dag bevarede som fortidsminder. Det samme gælder eksempelvis en række ruiner af delvis nedrevne bygningsværker både i byerne og på landet samt gravsteder, ødekirkegårde og helligkilder. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links