dæmning mod åen
.
del af borgbanken og grav i syd
.
Borgbanken set mod vest
.

Faktaboks

Kommune
Svendborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
39174
Sted- og lokalitetsnummer
090103-37
Anlæg
Borg/Voldsted, Middelalder (dateret 1067 e.Kr. - 1535 e.Kr.)

Original fredningstekst

Voldsted i Skramsvænge Voldstedet består af en høj omtrent cirkulær banke, der ved foden måler ca 50 m i diameter og ved topfladen ca 25 m. Mod vest, syd og øst er banken omgivet af ca 10 til 20 m brede, fugtige voldgrave. Igennem den østre grav løber en bæk. På nordsiden af banken løber den ca 3 m brede Stokkebæk få meter fra bankens fod. Mod øst er banken forbundet med det faste land ved en lav dæmning over graven og bækken, og i nord fører en dæmning, der gennem- skæres af Stokkebækken, fra banken. Voldstedet er beliggende i nordkanten af Skramsvænge skov ca 1100 m sydsydvest for Mullerup. Voldstedet er skovklædt. Det fredede areals form og udstrækning fremgår af vedlagte opmåling, hvorpå også fredningsgrænsen er indtegnet. Ovennævnte mindesmærke må ikke fjernes, udjævnes, ændres eller beskadiges på nogen måde ved gravning, pløjning, bebyggelse, hen- læggelse af jord, sten og affald eller på nogen anden måde forstyrres. Det er tilladt at fjerne eksisterende bevoksning, forudsat stød og rødder ikke tages op. Ny beplantning må kun finde sted i samråd med rigsantikvaren.

Undersøgelseshistorie

1957
Registrering via historisk dokumentation - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1972
Tinglysning - KUAS, Fortidsminder
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorForefundet som beskrevet i fredningstekst. De angivne mål er omtrentlige, da der ikke foretoges egentlig måling. der henvises til opmåling, jfr. fredningstekst. Ikke fotograferet på grund af vanskelige oversigtsforhold. Tilplantet (før 1972, formodes det) med bl.a. lærk, som nu er 5-6 m høje. ** Seværdighedsforklaring ** Smukt beliggende i Stokkebækkens ådal. Markant borganlæg. Bevoksning: 1983: Løvkrat, Løvtræer og Nålekrat/-træer
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Voldstedet er beplantet med ældre lærketræer , ca. 40-50 år gamle. På den vestlige del af bordbanken selvopvokset bøg, birk m.m.

Voldsted

Borge og voldsteder er en anlægstype, som opstod i jernalderen, men blev særlig udbredt i middelalderen (ca. 500 f.v.t.-1536 e.v.t.). Et voldsted er betegnelsen for de jordværker, banker, voldgrave og volde, der blev bygget som en del af en borg. Læs videre her.

Borg/voldsted

Borge og voldsteder er en anlægstype, som opstod i jernalderen, men blev særlig udbredt i middelalderen (ca. 500 f.v.t.-1536 e.v.t.). Et voldsted er betegnelsen for de jordværker, banker, voldgrave og volde, der blev bygget som en del af en borg. Læs videre her.

Middelalder

Middelalderen er betegnelsen for den periode, der følger umiddelbart efter vikingetiden. I løbet af ældre middelalder blev mange af de danske købstæder grundlagt, ligesom der skete en voldsom bebyggelsesudvidelse på landet med etablering af mange nye landsbyer. Hertil kommer etablering af borge og senere herregårde på store og små voldsteder overalt i landet. En del af disse er i dag bevarede som fortidsminder. Det samme gælder eksempelvis en række ruiner af delvis nedrevne bygningsværker både i byerne og på landet samt gravsteder, ødekirkegårde og helligkilder. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links