voldstedets sydlige del set fra øst
.
voldstedets nordlige vestbred set fra øst
.
sydlige voldgrav med bro set fra vest
.

Faktaboks

Kommune
Haderslev Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
370754
Sted- og lokalitetsnummer
200201-147
Anlæg
Borg/Voldsted, Middelalder (dateret 1300 e.Kr. - 1535 e.Kr.); Herregårdsanlæg/Slot, Middelalder (dateret 1300 e.Kr. - 1535 e.Kr.); Bro, Nyere tid (dateret 1920 e.Kr. - 1929 e.Kr.)

Original fredningstekst

GRAM VOLDSTED Voldstedet består af en ca. 60 x 60 m stor lav holm, der ligger i slotssøen. Holmen er i syd afskåret fra søbredden ved en ca. 12 m bred vandfyldt grav, som i øst og vest står i åben forbin- delse med søen, der omgiver holmen på de øvrige sider. På hol- men ligger Gram slot. Fredningsgrænsen omfatter holmen samt graven syd for denne, idet fredningsgrænsen i vest, nord og øst følger holmens kant mod søen og i syd gravens søndre kant. Ovennævnte mindesmærke må ikke fjernes, udjævnes, ændres eller beskadiges på nogen måde ved gravning, pløjning, beplantning, bebyggelse eller henlæggelse af jord, sten og affald eller på nogen anden måde forstyrres. Oprensning af voldgraven samt forsætlig æn- dring af vandstanden må kun ske i samråd med rigsantikvaren.

Undersøgelseshistorie

1847
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid...Det nuværende [slot] ligger tæt på Gram å, hvoraf den bliver omskyllet på tre sider til murene, som står umiddelbart i vandet. Sydsiden eller bredden af den her temmelig brede å er dækket af skov, ved hvilken den ret smukke slotsgrav ligger og er beskyttet mod nordøstvinden....Slottet er 2 etager højt, består af en hovedbygning med 2 fløje. Af det gamle slot, som af kong Valdemar fra Ribe forgæves skal have belejret, ser man nu intet mere end små kalkstykker blandet med jorden, som nu bliver pløjet.
1847
Registrering via historisk dokumentation - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1968
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Middelalder og RenæssanceNM 1086/69. Sb. 20.02.01-147. Gram Slot ligger på en holm i slotssøen. Denne holm, som ikke hæver sig over det omgivende terræn, synes at være dannet ved afskæring og regulering af et næs, som fra syd har strakt sig ud i den til mølledam opstemmede sø. Man kan derfor tale om et voldsted, og dette må anses for fredet. I deklarationen kan anlægget beskrives således: Gram Slots voldsted, bestående af den ca. 60 x 60 meter store, lave holm i slotssøen, på hvilken Gram Slot ligger. Holmen er i syd afskåret fra søbredden ved en ca. 12 meter bred vandfyldt grav som i øst og vest står i åben forbindelse med søen, der omgiver holmen på de øvrige sider. Fredningen omfatter holmen samt grave syd for denne, idet fredningsgrænsen i vest, nord og øst følger holemns kant mod søen, i syd gravens søndre kant. ... [Fortsætter]. Besøgt den 14. november 1968. Olaf Olsen
1970
Tinglysning - KUAS, Fortidsminder
1985
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidGram Slot. Gram Slots voldsted, bestående af den ca. 60 X 60 m store, lave holm i slotssøen, på hvilken Gram Slot ligger. Holmen er i syd afskåret fra søbredden ved en ca. 12 m bred vandfyldt grav, som i øst og vest står i åben forbindelse med søen, der omgiver holmen på de øvrige sider. [Iflg. Trap: Voldstedet er anlagt 1314. Slottet er anlagt i middelalderens slutning. Broen fra slotsholmens sydlige del til mindeparken nævnes opført i 1925. Broen fra slotsholmens nordside til dæmning [sbnr. 197] og ladegården Gramgård = sbnr. 302].
1985
Diverse sagsbehandling - Haderslev Museum
1985
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Bro

Broer er blevet bygget siden forhistorisk tid, dog i begyndelsen i en primitiv form, hvor træstammer eller langstrakte klippestykker blev væltet hen over en kløft eller et mindre vandløb. I takt med mere organiseret transport af mennesker og gods opstod behovet for permanente broer. Dette blev først erkendt af sumererne og egypterne, som for over 5000 år siden byggede et betydeligt antal buebroer af murværk, og af kineserne, der opførte broer for over 4000 år siden. For de permanente broer var det foretrukne byggemateriale mursten eller natursten; sidstnævnte er det mest holdbare af alle, som det bevidnes af de mange broer og bygværker, der har overlevet gennem flere tusinde år. Læs videre her.

Voldsted

Borge og voldsteder er en anlægstype, som opstod i jernalderen, men blev særlig udbredt i middelalderen (ca. 500 f.v.t.-1536 e.v.t.). Et voldsted er betegnelsen for de jordværker, banker, voldgrave og volde, der blev bygget som en del af en borg. Læs videre her.

Borg/voldsted

Borge og voldsteder er en anlægstype, som opstod i jernalderen, men blev særlig udbredt i middelalderen (ca. 500 f.v.t.-1536 e.v.t.). Et voldsted er betegnelsen for de jordværker, banker, voldgrave og volde, der blev bygget som en del af en borg. Læs videre her.

Herregårdsanlæg/Slot

Herregård, oprindelig en større gård, der tilhørte en herre, dvs. en adelsmand. Senere er betegnelsen herregård også kommet til at dække de større gårde, særlig sædegårde eller hovedgårde, hvorunder der hørte bøndergods. Læs videre her.

Middelalder

Middelalderen er betegnelsen for den periode, der følger umiddelbart efter vikingetiden. I løbet af ældre middelalder blev mange af de danske købstæder grundlagt, ligesom der skete en voldsom bebyggelsesudvidelse på landet med etablering af mange nye landsbyer. Hertil kommer etablering af borge og senere herregårde på store og små voldsteder overalt i landet. En del af disse er i dag bevarede som fortidsminder. Det samme gælder eksempelvis en række ruiner af delvis nedrevne bygningsværker både i byerne og på landet samt gravsteder, ødekirkegårde og helligkilder. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links