Faktaboks

Kommune
Kalundborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
342213
Sted- og lokalitetsnummer
030215-43
Anlæg
Borg/Voldsted, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.); Voldgrav, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Kragerupgårds voldsted. Voldstedet består af en holm af uregelmæssig polygon form. Dens gennemsnitlige tværmål er 100 m, og den er helt omgi- vet af en vandfyldt grav, hvis bredde varierer fra ca. 15 til ca. 30 m. Voldgravens stejlt skrånende bredder er del- vis kantede med sten til lidt over vandspejlet. Over graven fører mod sydøst en muret bro og mod vest en gangbro af træ. På holmen, hvis højde over vandspejleet varierer fra under 1 m ved det sydvestre hjørne til 3-4 m mod øst, ligger den henhold til bygningsfredningsloven i kl. B fredede hoved- bygning. Holmen er iøvrigt udlagt som have. Fredningsgrænsen forløber 1 m udenfor gravens øvre ydre kant. Ovennævnte mindesmærke må ikke fjernes, udjævnes, ændres eller beskadiges på nogen måde ved gravning, pløjning, bebyg- gelse eller henlæggelse af jord, sten og affald eller på no- gen anden måde forstyrres. Denne fredning berører ikke den ek- sisterende bebyggelse på voldstedet, som også fortsat må an- vendes som have i samme omfang som hidtil. Oprensning af voldgraven samt forsætlig ændring af vandstanden må ikke finde sted uden rigsantikvarens samtykke.

Undersøgelseshistorie

1971
Tinglysning - KUAS, Fortidsminder
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorKragerupgårds Voldsted, ca. 4 x 170 x 100 m. Voldstedet består af en holm af uregelmæssig polygon form, Dens gennemsnitlige tværmål er 100 m, og den er helt omgivet af en vandfyldt grav, hvis bredde varierer fra ca. 15 m til ca. 30 m. Voldgravens stejlt skrånende bredder er delvis kantede med sten til lidt over vandspejlet. Over graven fører mod nord(!) øst en muret bro og mod vest en gangbro af træ. På holmen, hvis højde over vandspejlet varierer fra under 1 m ved det sydvestre hjørne til 3-4 m mod nordøst, ligger godsets hovedbygning. Holmen er i øvrigt udlagt som have. I voldgraven et springvand, samt redehuse til ænderne. Stensætningen langs bredderne trænger lidt til opretning, ellers er alt meget velholdt. Bevoksning: 1983: Lyng
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Voldsted

Borge og voldsteder er en anlægstype, som opstod i jernalderen, men blev særlig udbredt i middelalderen (ca. 500 f.v.t.-1536 e.v.t.). Et voldsted er betegnelsen for de jordværker, banker, voldgrave og volde, der blev bygget som en del af en borg. Læs videre her.

Borg/voldsted

Borge og voldsteder er en anlægstype, som opstod i jernalderen, men blev særlig udbredt i middelalderen (ca. 500 f.v.t.-1536 e.v.t.). Et voldsted er betegnelsen for de jordværker, banker, voldgrave og volde, der blev bygget som en del af en borg. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links