oversigt set fra SØ
.
den sydlige del af fortidsmindet, set fra øst
.
borgbanken, set fra SSV
.
oversigt, set fra NØ
.
mosen/lavningen øst for fortidsmindet, set fra nord
.
mosen nord for engen, set fra vest
.

Faktaboks

Kommune
Ringsted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
342529
Sted- og lokalitetsnummer
040206-26
Anlæg
Borg/Voldsted, Middelalder (dateret 1067 e.Kr. - 1535 e.Kr.); Dambrug, Nyere tid (dateret 1661 e.Kr. - 2009 e.Kr.); Bygning, Middelalder (dateret 1067 e.Kr. - 1535 e.Kr.); Enkeltfund, Middelalder (dateret 1067 e.Kr. - 1535 e.Kr.)

Original fredningstekst

Nygård Voldsted Borgbanke med omgivende grave og volde. Voldstedet består af en rektangulær borgbanke, der måler 35 meter i nord-syd og 50 meter i øst-vest. Banken er omgivet af delvist vandfyldte grave (sænkninger), der er 25-30 meter brede. I den sydlige voldgravssænkning er 2 rektangulære grave, der måler 15 x 10 meter. På borgbanken er spor af kampestensfundament af to i vinkel sammenbyggede fløje. Rundt om den indre voldgrav ligger en ydre vold, der er ca. 30 meter bred mod nord og vest, mens den mod øst er ca. 15 meter bred. Den sydlige vold flader jævnt ud mod bredden af Haraldsted Sø. Mod nord ses en ca. 8 meter bred, NØ-SV gående vejdæmning, der har givet adgang til voldstedet over en ca. 12 meter bred, sumpet ydre grav. Anlæggets største udstrækning Ø-V er 150 meter (målt mod nord) og 80 meter N-S (målt mod øst). Den nordlige del af voldstedet ligger på matr.nr. 9a, medens den sydlige del ligger på matr.nr. 47, begge af Valsømagle by. Ovennævnte mindesmærke må ikke fjernes, udjævnes, ændres eller beskadiges på nogen måde ved gravning, pløjning, beplantning, bebyg-gelse, henlæggelse af jord, sten og affald eller på nogen anden måde for-styrres.

Undersøgelseshistorie

1883
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidIkke langt V. for Volden [sb. 219] ligger det firsidede Voldsted "Nygaard" kaldet efter en i forholdsvis sen Tid paa Stedet opført Gaard. Voldstedet er ved denne Gaards Opførelse vist blevet planeret meget. Fiskedamme. Bevoksning: 1983: Løvkrat og Løvtræer
1957
Privat opsamling - Sydvestsjællands MuseumSkår af middelalderlige kander, potter, herunder stjertpotter, kakler, vinduesglas samt brudstykke af forarbejdet ben eller hjortetak.
1982
Tinglysning - KUAS, Fortidsminder
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorNygård voldsted. Voldstedet er svært tilgængeligt, omgivet af sumpet til våd voldgrav og meget tilvokset, mål ca. 1,5 x 50 x 35 m (borg- banke) omgivet af voldgravssystem (sænkninger). I muldvarpe- skud udenom voldgraven i det lidt højere terræn var der meget tegl. Totale område ca. 150 x 150 m ? Det ligger på mindre halvø ud i Haraldsted sø nedenfor skrænt, nær bækleje mod Ø. Ejeroplysninger på berejserblanket. ** Seværdighedsforklaring ** Velbevaret voldsted ved Haraldsted sø. Bevoksning: 1983: Løvkrat og Løvtræer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumSkilt står sydvest for offentlig vej og syd for bygning.
2015
Diverse sagsbehandling - KulturstyrelsenNygård Voldsted Borgbanke med omgivende grave og volde. Voldstedet består af en rektangulær borgbanke, der måler 35 meter i nord-syd og 50 meter i øst-vest. Banken er omgivet af delvist vandfyldte grave (sænkninger), der er 25-30 meter brede. I den sydlige voldgravssænkning er 2 rektangulære grave, der måler 15 x 10 meter. På borgbanken er spor af kampestensfundament af to i vinkel sammenbyggede fløje. Rundt om den indre voldgrav ligger en ydre vold, der er ca. 30 meter bred mod nord og vest, mens den mod øst er ca. 15 meter bred. Den sydlige vold flader jævnt ud mod bredden af Haraldsted Sø. Mod nord ses en ca. 8 meter bred, NØ-SV gående vejdæmning, der har givet adgang til voldstedet over en ca. 12 meter bred, sumpet ydre grav. Anlæggets største udstrækning Ø-V er 150 meter (målt mod nord) og 80 meter N-S (målt mod øst). Den nordlige del af voldstedet ligger på matr.nr. 9a, medens den sydlige del ligger på matr.nr. 47, begge af Valsømagle by. Ovennævnte mindesmærke må ikke fjernes, udjævnes, ændres eller beskadiges på nogen måde ved gravning, pløjning, beplantning, bebyg-gelse, henlæggelse af jord, sten og affald eller på nogen anden måde forstyrres. Den indre voldgrav er i 1500-tallet blevet genbrugt til dambrug, hvilket har givet den sit nuværende kantede og opdelte udseende. Den indre voldgrav er blevet forsynet med vand fra bækken mod øst og har haft overløb mod sydøst ud i Haraldsted Sø.
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Enkeltfund

Enkeltfund er en enkelt eller få genstande fra oldtiden eller historisk tid, som er blevet fundet uden nødvendigvis at indgå i en særlig kontekst med andre fortidsminder eller anlæg. Enkeltfund kan eksempelvis være flintøkser fra stenalderen, bronzelurer fra bronzealderen, smykker fra jernalderen eller mønter fra middelalderen. Læs videre her.

Voldsted

Borge og voldsteder er en anlægstype, som opstod i jernalderen, men blev særlig udbredt i middelalderen (ca. 500 f.v.t.-1536 e.v.t.). Et voldsted er betegnelsen for de jordværker, banker, voldgrave og volde, der blev bygget som en del af en borg. Læs videre her.

Borg/voldsted

Borge og voldsteder er en anlægstype, som opstod i jernalderen, men blev særlig udbredt i middelalderen (ca. 500 f.v.t.-1536 e.v.t.). Et voldsted er betegnelsen for de jordværker, banker, voldgrave og volde, der blev bygget som en del af en borg. Læs videre her.

Middelalder

Middelalderen er betegnelsen for den periode, der følger umiddelbart efter vikingetiden. I løbet af ældre middelalder blev mange af de danske købstæder grundlagt, ligesom der skete en voldsom bebyggelsesudvidelse på landet med etablering af mange nye landsbyer. Hertil kommer etablering af borge og senere herregårde på store og små voldsteder overalt i landet. En del af disse er i dag bevarede som fortidsminder. Det samme gælder eksempelvis en række ruiner af delvis nedrevne bygningsværker både i byerne og på landet samt gravsteder, ødekirkegårde og helligkilder. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links