Faktaboks

Kommune
Viborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
201172
Sted- og lokalitetsnummer
130710-11
Anlæg
Borg/Voldsted, Middelalder (dateret 1067 e.Kr. - 1535 e.Kr.); Voldgrav, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Skjern voldsted Voldstedet består af en aflang voldbakke, ca. 50 m i øst- vest og ca. 35 m i nord-syd med rester af en grav og ydre ringvold mod nord og vest. Det fredede område begrænses mod syd af den parallelt med voldbanken løbende engvej, mod øst af den ca. 8 m fra bakkefoden løbende indhegning. Mod vest og nord dannes grænsen af yderranden af den lave ring- vold hinsides graven. Arealets bevoksning med træer er ind- befattet under fredlysningen.

Undersøgelseshistorie

1899
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1936
Tinglysning - KUAS, Fortidsminder
2001
Museal udgravning - Viborg MuseumMindre sondering i nordfløjen, men desværre viste det sig, at der netop på dette sted var en større forstyrrelse.
2002
Museal udgravning - Viborg MuseumDer blev en grøft vinkelret på østfløjen. Af østfløjen blev påvist et svært funddament til østfløjens væg ud mod voldgraven. Over dette har der været en teglmur. Østfløjens vestvæg ind mod borggården blev også frilagt, denne mur hra været bygget som en kassemur, hvoraf kun kernen stod tilbage i de øverste lag. Der var spor efter at kælderrummet i østfløjen har været overhvælvet med en tøndehvælvning. Den anden del af undersøgelsen bestod af hjemtagning af tømmer til dendrokronologiske undersøgelser.
2002
Analyser af materiale - Nationalmuseet, Naturvidenskabelige UndersøgelserDe dendrokronoliske undersøgelser viste: Funderingen til den omgivende vold dateres til 1465/66. Kantforstærkningen på mellembanken til 1461/62. Broen mellem mellembanken og forbanken/volden til mellem 1348 og ca. 1492. Broen mellem mellembanken og hovedbanken mellem 1334 og ca. 1481. Der er i begge broer jævnligt udskiftet pæle.
2003
Diverse sagsbehandling - KUAS, Fortidsminder
2007
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Middelalder og Renæssance
2010
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Voldsted

Borge og voldsteder er en anlægstype, som opstod i jernalderen, men blev særlig udbredt i middelalderen (ca. 500 f.v.t.-1536 e.v.t.). Et voldsted er betegnelsen for de jordværker, banker, voldgrave og volde, der blev bygget som en del af en borg. Læs videre her.

Borg/voldsted

Borge og voldsteder er en anlægstype, som opstod i jernalderen, men blev særlig udbredt i middelalderen (ca. 500 f.v.t.-1536 e.v.t.). Et voldsted er betegnelsen for de jordværker, banker, voldgrave og volde, der blev bygget som en del af en borg. Læs videre her.

Middelalder

Middelalderen er betegnelsen for den periode, der følger umiddelbart efter vikingetiden. I løbet af ældre middelalder blev mange af de danske købstæder grundlagt, ligesom der skete en voldsom bebyggelsesudvidelse på landet med etablering af mange nye landsbyer. Hertil kommer etablering af borge og senere herregårde på store og små voldsteder overalt i landet. En del af disse er i dag bevarede som fortidsminder. Det samme gælder eksempelvis en række ruiner af delvis nedrevne bygningsværker både i byerne og på landet samt gravsteder, ødekirkegårde og helligkilder. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links