5981 oversigt. Set fra NØ.
.

Faktaboks

Kommune
Vordingborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
412917
Sted- og lokalitetsnummer
050506-37
Anlæg
Borg/Voldsted, Middelalder (dateret 1067 e.Kr. - 1535 e.Kr.); Voldgrav, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tinglyst tekst 1986: Spejlsby Voldsted Højning der er næsten rund med en diameter på 20 m. Højningen hæver sig ca. 1,2 m over omgivende terræn. Nord for højningen er rester af voldgrav bevaret, ca. 20 m lang, 4 m bred og 0,5 m dyb. Fredningsgrænsen følger mod øst vejen, mod vest skov- grænsen og mod nord den nordlige kant af voldgraven.

Undersøgelseshistorie

1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidI Gaardens Have er endnu den delvis planerede Tomt af en gammel med Grave omgiven Gaard kjendelig. Hovedpladsen er rektangulær i V-Ø. 150 x 68', den skal dog mod Ø. være forbunden med en Stenbro til den Plads, hvor nu Bondegaarden er opført. Gravene ere 29 a 30' br. - En rund nu til Lysthøj omdannet. 29' vid "Høj" af 45' Afstand fra den omtalte Hovedplads skal have hørt med til Borg-Anlægget. (se Nr.3) [sb.38]. Bevoksning: 1981: Løvkrat og Løvtræer
1981
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor1981: Voldsted, som måler ca. 60 x 50 x 50 m henligger som et udyrket areal. Stærkt overgroet, men synes at bestå af en banke, der i hvert fald mod NØ afgrænses af en grav. I graven en del haveaffald o.lign., omtagelig fra husene lige nord for voldstedet, hvortil der var trampet en sti. Sagsbehandlerkommentar: SVH har besøgt stedet. Det er svært at laste ejer, som bor langt derfra, for affaldet, som er smidt af sammen husejere rundt omkring. Måske kan voldstedet ryddes af amtskommunen ? - f.eks. af plejehold. Bevoksning: 1981: Løvkrat og Løvtræer
1986
Museal besigtigelse - Fredningsstyrelsens FortidsmindeforvaltningHøjning der er næsten rund med en diameter på 20 m. Højningen hæver sig ca. 1,2 m over omgivende terræn. Nord for højningen er rester af voldgrav bevaret, ca. 20 m lang, 4 m bred og 0,5 m dyb. Fredningsgrænsen følger mod øst vejen, mod vest skovgrænsen og mod nord den nordlige kant af voldgraven.
1986
Tinglysning - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1986
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Middelalder og Renæssance
1986
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Middelalder og Renæssance
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dkFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2014
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dk.

Voldsted

Borge og voldsteder er en anlægstype, som opstod i jernalderen, men blev særlig udbredt i middelalderen (ca. 500 f.v.t.-1536 e.v.t.). Et voldsted er betegnelsen for de jordværker, banker, voldgrave og volde, der blev bygget som en del af en borg. Læs videre her.

Borg/voldsted

Borge og voldsteder er en anlægstype, som opstod i jernalderen, men blev særlig udbredt i middelalderen (ca. 500 f.v.t.-1536 e.v.t.). Et voldsted er betegnelsen for de jordværker, banker, voldgrave og volde, der blev bygget som en del af en borg. Læs videre her.

Middelalder

Middelalderen er betegnelsen for den periode, der følger umiddelbart efter vikingetiden. I løbet af ældre middelalder blev mange af de danske købstæder grundlagt, ligesom der skete en voldsom bebyggelsesudvidelse på landet med etablering af mange nye landsbyer. Hertil kommer etablering af borge og senere herregårde på store og små voldsteder overalt i landet. En del af disse er i dag bevarede som fortidsminder. Det samme gælder eksempelvis en række ruiner af delvis nedrevne bygningsværker både i byerne og på landet samt gravsteder, ødekirkegårde og helligkilder. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links