Faktaboks

Kommune
Slagelse Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
362120
Sted- og lokalitetsnummer
040319-32
Anlæg
Borg/Voldsted, Middelalder (dateret 1067 e.Kr. - 1299 e.Kr.); Enkeltfund, Middelalder (dateret 1067 e.Kr. - 1299 e.Kr.); Voldgrav, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: Overfredningsnævnskendelse ved. 100 m bræmme uden om Tårnborg voldsteds fod af 10. aug. 1953 Tårnborg Slotsbanke Det fredlyste areal, der er beregnet på vedlagte kort, indbe- fatter selve voldstedet, en firesidet 220 fod vid (i nord og syd som i vest-øst) og 22 fod høj banke med afrundede hjørner samt et i vest umiddelbart dertil stødende firsidet areal 85 fod i vest-øst, 70 fod i nord-syd, indenfor hvilket der nu fin- des en grusgrav. Fredningen sker på den betingelse, at slot- tets fundamenter, der er kendelige i jordoverfladen, fremgra- ves inden d. 1. august 1893. Den afgravede jord vil kunne fyl- des i den ovennævnte grusgrav. Arealet mellem denne og banken må fremdeles benyttes som agerland. Græsning forbeholdes. Ad- gang tilstedes kun efter forud indhentet tilladelse hos eje- ren. Findes der brønde i noget af det fredlyste areal, forbe- holder ejeren sig ret til at benytte vandet, og om ønskes le- des vandet ned til gården.

Undersøgelseshistorie

1891
Tinglysning - KUAS, Fortidsminder
1892
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid""Taarnborg Slotsbakke", Voldsted fra Middelalderen. Fredet. Bevoksning: 1984: Græs, Løvkrat og Løvtræer
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Tårnborg slotsbanke". Banken er målt ud fra kort ca 7? x 100 m. - burde opmåles mere proffesionelt. På toppen anes hist og her fundamentssten (marksten) - men banken er ret tilvokset. Et borg + kirke anlæg antagelig, og hertil Marsk Stigs rev ?? Ud til offentlig vej. Højt i terræn ud til Korsør Nor. ** Seværdighedsforklaring ** Borgbanke ud til Korsør Nor, med nærliggende kirke. Bevoksning: 1984: Græs, Løvkrat og Løvtræer
1986
Observation fra luftfartøj - Sorø Amts Museum, Arkæologisk Afdeling
2009
Museal besigtigelse - KUAS, FortidsminderTilstandsvurdering 2009 af murværk mm.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Enkeltfund

Enkeltfund er en enkelt eller få genstande fra oldtiden eller historisk tid, som er blevet fundet uden nødvendigvis at indgå i en særlig kontekst med andre fortidsminder eller anlæg. Enkeltfund kan eksempelvis være flintøkser fra stenalderen, bronzelurer fra bronzealderen, smykker fra jernalderen eller mønter fra middelalderen. Læs videre her.

Voldsted

Borge og voldsteder er en anlægstype, som opstod i jernalderen, men blev særlig udbredt i middelalderen (ca. 500 f.v.t.-1536 e.v.t.). Et voldsted er betegnelsen for de jordværker, banker, voldgrave og volde, der blev bygget som en del af en borg. Læs videre her.

Borg/voldsted

Borge og voldsteder er en anlægstype, som opstod i jernalderen, men blev særlig udbredt i middelalderen (ca. 500 f.v.t.-1536 e.v.t.). Et voldsted er betegnelsen for de jordværker, banker, voldgrave og volde, der blev bygget som en del af en borg. Læs videre her.

Middelalder

Middelalderen er betegnelsen for den periode, der følger umiddelbart efter vikingetiden. I løbet af ældre middelalder blev mange af de danske købstæder grundlagt, ligesom der skete en voldsom bebyggelsesudvidelse på landet med etablering af mange nye landsbyer. Hertil kommer etablering af borge og senere herregårde på store og små voldsteder overalt i landet. En del af disse er i dag bevarede som fortidsminder. Det samme gælder eksempelvis en række ruiner af delvis nedrevne bygningsværker både i byerne og på landet samt gravsteder, ødekirkegårde og helligkilder. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links