Den nordligste grav set mod øst
.
Den nordlige grav set mod hovebygningen
.
Den mellem grav set mod syd
.

Faktaboks

Kommune
Faaborg-Midtfyn Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
371612
Sted- og lokalitetsnummer
080810-75
Anlæg
Borg/Voldsted, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.); Voldgrav, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Voldgrave ved Torpegård. Voldgrave ved Torpegård består af en ca. 45 m lang og ca. 18 m bred tør græsklædt grav, og en ca. 10 m nord herfor beliggende ca. 100 m lang og indtil 20 m bred vandfyldt grav med stensatte sider. Gravenes form og udstrækning fremgår af vedlagte skitse, hvorpå også frednigsgrænsen er indtegnet. Ovennævnte mindesmærke må ikke fjernes, udjævnes, ændres eller beskadiges på nogen måde ved gravning, pløjning, beplantning, bebyggelse, tilfyldning eller på nogen anden måde forstyrres. Oprensning af voldgraven samt forsætlig ændring af vandstanden må kun ske efter forudgående henvendelse til rigsantikvaren.

Undersøgelseshistorie

1890
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1956
Registrering via historisk dokumentation - Det Kulturhistoriske Centralregister
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorRest af det gamle voldgravssystem V for gården. En opstemning og udvidelse af Ose Bæk. Orienteret N/S. Består af 2 bassiner: Det S-ligste måler ca. 15 x 40 m. og er 1 m. dyb - det N-ligste 130 m. i længde og 10-20 m. bred. De forbindes af et stensat vandløb. Det N-ligste har på Ø-siden en udfyldning 15 x 25 m. i voldgraven af ældre dato. Siderne er overalt sat med stendiger af mindre kampesten. Voldgraven er overalt fyldt med vand. De er uddybet i år (vist nok) med økonomisk støtte fra kommunen. Den N-ligste bruges som andedam. (Navneoplysning på skema) svarede ikke, da jeg spurgte om dispensation til uddybning - Han er mester i søforklaringer. Jeg har tidligere været i kontakt med kommunens tekniske forvaltning vedr. voldgraven (marts 1984), hvor jeg telefonisk blev spurgt, om der ved fredningen er udbetalt erstatning. 13.11.1985: Tilladelse til uddybning af voldgrav givet 7.12.72, j.nr. 3333/71. NHJ
2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske Centralregister Voldgrave ved Torpegård. Voldgrave ved Torpegård består af en ca. 45 m lang og ca. 18 m bred tør græsklædt grav, og en ca. 10 m nord herfor beliggende ca. 100 m lang og indtil 20 m bred vandfyldt grav med stensatte sider. Gravenes form og udstrækning fremgår af vedlagte skitse, hvorpå også frednigsgrænsen er indtegnet. Ovennævnte mindesmærke må ikke fjernes, udjævnes, ændres eller beskadiges på nogen måde ved gravning, pløjning, beplantning, bebyggelse, tilfyldning eller på nogen anden måde forstyrres. Oprensning af voldgraven samt forsætlig ændring af vandstanden må kun ske efter forudgående henvendelse til rigsantikvaren. *** Nyberejsningstekst *** Rest af det gamle voldgravssystem V for gården. En opstemning og udvidelse af Ose Bæk. Orienteret N/S. Består af 2 bassiner: Det S-ligste måler ca. 15 x 40 m. og er 1 m. dyb - det N-ligste 130 m. i længde og 10-20 m. bred. De forbindes af et stensat vandløb. Det N-ligste har på Ø-siden en udfyldning 15 x 25 m. i voldgraven af ældre dato. Siderne er overalt sat med stendiger af mindre kampesten. Voldgraven er overalt fyldt med vand. De er uddybet i år (vist nok) med økonomisk støtte fra kommunen. Den N-ligste bruges som andedam. (Navneoplysning på skema) svarede ikke, da jeg spurgte om dispensation til uddybning - Han er mester i søforklaringer. Jeg har tidligere været i kontakt med kommunens tekniske forvaltning vedr. voldgraven (marts 1984), hvor jeg telefonisk blev spurgt, om der ved fredningen er udbetalt erstatning. 13.11.1985: Tilladelse til uddybning af voldgrav givet 7.12.72, j.nr. 3333/71. NHJ
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet er vandgrave, der ligger i park.

Voldsted

Borge og voldsteder er en anlægstype, som opstod i jernalderen, men blev særlig udbredt i middelalderen (ca. 500 f.v.t.-1536 e.v.t.). Et voldsted er betegnelsen for de jordværker, banker, voldgrave og volde, der blev bygget som en del af en borg. Læs videre her.

Borg/voldsted

Borge og voldsteder er en anlægstype, som opstod i jernalderen, men blev særlig udbredt i middelalderen (ca. 500 f.v.t.-1536 e.v.t.). Et voldsted er betegnelsen for de jordværker, banker, voldgrave og volde, der blev bygget som en del af en borg. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links