SV-delen set fra NNØ
.
Norddelen, set fra V
.
NV-delen, set fra SSØ
.

Faktaboks

Kommune
Rebild Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
151146
Sted- og lokalitetsnummer
120517-135
Anlæg
Borg/Voldsted, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.); Vejdæmning, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.); Voldgrav, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Torstedlund voldsted. Voldstedet består af en rektangulær borgbanke, der i øst-vest måler ca. 64 m. og i nord-syd ca. 53 m. Banken har stensatte 2-2,5 m. høje kanter ud mod de omgivende delvis vandfyldte vold- grave, hvoraf den østre og vestre er ca. 20 m. brede, den nordre ca. 23 m. bred. Den søndre grav, der er smallest mod vest, hvor den måler ca. 38 m., udvider sig og fortsætter forbi borgbanken og den østre grav mod øst, hvor den er indtil 52 m. bred, såle- des at dens fulde længde er ca. 140 m. Kort før dens østlige af- slutning strækker en ca. 9 m. bred og 3 m. høj dæmning sig fra nord ca. 35 m. ud i voldgraven. Udenfor den nordre og vestre voldgrav er en ca. 10 m. bred dæmning. Over den vestre og østre grav fører to kampestenssatte vejdæmninger, der er henholdsvis 8 og 10 m. brede. På borgbanken er hovedbygningen opført langs sydsiden medens der langs vestsiden er bygget en mur med gen- nemkørsel samt ved nord-vesthjørnet en lille udbygning. Vold- stedet er iøvrigt bevokset med store træer. Grænsen for det fredede areal forløber i vest og nord langs dæmningens ydre fod, i øst langs den østre gravs udvendige kant og i syd langs den søndre gravs ydre overkant. Ovennævnte mindesmærke må ikke fjernes, udjævnes, ændres eller beskadiges på nogen måde ved gravning, pløjning, beplantning, bebyggelse eller henkastning af jord, sten og affald. Oprens- ning af voldgraven samt forsætlig ændring af vandstanden må kun finde sted i samråd med rigsantikvaren.

Undersøgelseshistorie

1970
Tinglysning - KUAS, Fortidsminder
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumRorstedlund Voldsted med vandfyldte grave.

Vejdæmning

Dæmninger er aflange jordvolde primært fra middelalderen og nyere tid (1050 e.v.t.-i dag) og er en samlet betegnelse for en anlægskategori, der dækker over mange forskellige funktioner. Eksempler er vej- og jernbanedæmninger over lavereliggende eller våde områder, dæmninger i forbindelse med landvindingsanlæg og til beskyttelse mod oversvømmelser samt dæmninger i tilknytning til middelalderens borge. Desuden er mange dæmninger anlagt for at opstemme vandløb i forbindelse med mølledrift. Læs videre her.

Voldsted

Borge og voldsteder er en anlægstype, som opstod i jernalderen, men blev særlig udbredt i middelalderen (ca. 500 f.v.t.-1536 e.v.t.). Et voldsted er betegnelsen for de jordværker, banker, voldgrave og volde, der blev bygget som en del af en borg. Læs videre her.

Borg/voldsted

Borge og voldsteder er en anlægstype, som opstod i jernalderen, men blev særlig udbredt i middelalderen (ca. 500 f.v.t.-1536 e.v.t.). Et voldsted er betegnelsen for de jordværker, banker, voldgrave og volde, der blev bygget som en del af en borg. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links