Faktaboks

Kommune
Aabenraa Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
411032
Sted- og lokalitetsnummer
220111-83
Anlæg
Borg/Voldsted, Middelalder (dateret 1067 e.Kr. - 1535 e.Kr.); Voldgrav, Middelalder (dateret 1067 e.Kr. - 1535 e.Kr.)

Original fredningstekst

Varnæs. En voldgrav, der omslutter en nærmest rund banke, hvorpå den nuværende gårds bygninger ligger. Mod øst og nord løber i gravens bund en bæk. Graven, hvis største bredde er ca. 11 m, er normalt ikke vandfyldt. Skrænternes højde over gravbunden er ca. 1 - 2 m. Skrænterne og graven er bevokset med træer og krat.

Undersøgelseshistorie

1913
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Middelalder og RenæssanceSb. 22.01.11-83. Lundtoft H. Varnæs (Åbenrå) Gården "æ borg", tæt ved damskibsbroen ligger på en holm, omgivet af enge og vandløb Hovedbygning har ... [?] Egentligt voldsted ses ikke 1913.
1964
Tinglysning - Fredningsstyrelsens FortidsmindeforvaltningEn voldgrav, der omslutter en nærmest rund banke, hvorpå den nuværende gårds bygninger ligger. Mod øst og nord løber i gravens bund en bæk. Graven, hvis største bredde er ca. 11 m, er normalt ikke vandfyldt. Skrænterne og graven er bevokset med træer og krat.
1964
Museal besigtigelse - NationalmuseetNM F. 1536/64. Sb. 22.01.11-83. En voldgrav, der omslutter en nærmest rund banke, hvorpå den nuværende gårds bygninger ligger. Mod øst og nord løber i gravens bund en bæk. Graven, hvis største bredde er ca. 11 m, er normalt ikke vandfyldt. Skrænternes højde over gravbunden er ca. 1-2 m. Skrænterne og graven er bevokset med træer og krat. På dette fortidsminde må der således ikke opføres bygninger af nogen art. Det skal til stadighed henligge udyrket og må ikke fjernes, udjævnes eller beskadiges ved gravning, plantning, nybeplantning, bortførsel af jord og sten eller tilførsel af jord, sten og affald eller på nogen anden måde forstyrres. Træhugst er forbeholdt ejeren, men stødoptagning er ikke tilladt. Med ejerens tilladelse kan Nationalmuseet lade fortidsmindet undersøge. Det areal, der er underkastet ovenstående fredningsbestemmelser, findes angivet på vedføjede kort, hvor det omgives af de der anførte servitutgrænser. NATIONALMUSEETS Fredningsafdeling den 30. juni 1964. P.V. Glob
1985
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidVoldstedet "Vold", voldgraven fredlyst ved deklaration.
1985
Diverse sagsbehandling - Haderslev Museum
1985
Diverse sagsbehandling - Haderslev Museum
2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterVarnæs. En voldgrav, der omslutter en nærmest rund banke, hvorpå den nuværende gårds bygninger ligger. Mod øst og nord løber i gravens bund en bæk. Graven, hvis største bredde er ca. 11 m, er normalt ikke vandfyldt. Skrænternes højde over gravbunden er ca. 1 - 2 m. Skrænterne og graven er bevokset med træer og krat.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum SønderjyllandFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2015
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Middelalder og RenæssanceSb. 22.01.11-83. Se notebøger! Varnæs s. Lundtoft h. Varnæs vold HS. XVI. 87 f.

Voldsted

Borge og voldsteder er en anlægstype, som opstod i jernalderen, men blev særlig udbredt i middelalderen (ca. 500 f.v.t.-1536 e.v.t.). Et voldsted er betegnelsen for de jordværker, banker, voldgrave og volde, der blev bygget som en del af en borg. Læs videre her.

Borg/voldsted

Borge og voldsteder er en anlægstype, som opstod i jernalderen, men blev særlig udbredt i middelalderen (ca. 500 f.v.t.-1536 e.v.t.). Et voldsted er betegnelsen for de jordværker, banker, voldgrave og volde, der blev bygget som en del af en borg. Læs videre her.

Middelalder

Middelalderen er betegnelsen for den periode, der følger umiddelbart efter vikingetiden. I løbet af ældre middelalder blev mange af de danske købstæder grundlagt, ligesom der skete en voldsom bebyggelsesudvidelse på landet med etablering af mange nye landsbyer. Hertil kommer etablering af borge og senere herregårde på store og små voldsteder overalt i landet. En del af disse er i dag bevarede som fortidsminder. Det samme gælder eksempelvis en række ruiner af delvis nedrevne bygningsværker både i byerne og på landet samt gravsteder, ødekirkegårde og helligkilder. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links