Borre Voldsted (også kaldet Langesøhus) ligger ved den nu udtørrede Langesø i udkanten af Uggeløse Skov. Voldstedet er et vidnesbyrd om den mægtige Hvideslægts store indflydelse i området i tidlig middelalder.

Borgen omtales i et gavebrev udstedt på Langesøhus i 1274 af Cecilie Pedersdatter Hvide i nærværelse af kong Erik Klipping og hans mor, Margrete Sambiria. Herudover findes der ikke andre skriftlige kilder, der omtaler borgen, og det vides ikke, hvornår den blev opgivet.

Voldstedet er i dag det eneste, der er tilbage af borgen, men i 1700-tallet var der endnu synlige ruiner på stedet. Borgen var opført på en 5 m høj næsten kvadratisk borgbanke på ca. 50 × 50 m, omgivet af en indre voldgrav med en ydervold. Mod nord og øst har der været endnu en voldgrav, mens søen gik helt op til borgen på de andre sider. I dag er kun bevaret en mindre, ca. 30 × 30 m stor, del af borgbanken, da der var grusgravning i området, før borgen blev fredet. Der har ikke været arkæologiske undersøgelser på stedet.

Videre læsning

Læs mere om Voldsteder i Allerød Kommune

Se alle artikler om Herregårde og voldsteder