Faktaboks

Kommune
Gribskov Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
262854
Sted- og lokalitetsnummer
010103-206
Anlæg
Brønd, Nyere tid (dateret 1700 e.Kr. - 1799 e.Kr.)

Original fredningstekst

Meddelt til NST, men ikke tinglyst: Brønd. 90 cm i diameter og 80 cm dyb, sat at 3 til 4 skifter af groft tilhuggede hovedstore kampeste n.En sten i det øverste skifte i NØ, danner overløb ud mod Gammelvangmose. Brønden er, på behørig vis, omsat af et rækværk.Flot og velplejet. Tilstanden opretholdes. Såvel Arnold Olsen som Siegfred Svane (idet S. S. angiver A. O. som kilde, og skriver direkte af efter ham) omtaler denne brønd, på renden af Gammelvangmose som ”Sibbekilde”, med følgende historie: Vandet fra ”Sibbekilde” har været godt som lægemiddel. En gammel kone fortæller, at fra det nærliggende, for længst nedlagte Sibberuphus, eller som det kaldes, Sobækhus, blev der altid hentet vand fra Sibbekilde skærtorsdag; og når man blev vasket i det, fik man ikke udslet og bylder det år. Fra Esbønderup sogn, Saltrup og Boserup hentede folk også vand som lægemiddel.

Undersøgelseshistorie

2008
Diverse sagsbehandling - Det Kulturhistoriske CentralregisterBrønd
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Brønd

Brønd, boret eller udgravet hul i jorden beregnet til opsamling og udnyttelse af fx vand eller gas- og olieforekomster. Se også artesisk vand, boreplatform og grundvand. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links