Oversigt - broen set mod sydøst
.
Detaljebillede - Broen set mod NV
.
Afgang set fra vest - oversigtsbillede
.

Faktaboks

Kommune
Vejle Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
32096
Sted- og lokalitetsnummer
170604-119
Anlæg
Bro, Nyere tid (dateret 1869 e.Kr. - 1869 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fra tilsynsmuseet: 3209:6, Fredningsvurdering af bro på umatr. vejareal 7000f Rugsted By, Ødsted, Vejle kommune Bro. Kvaderstensbro med muret hvælv i tre skifters tykkelse fra 1869. Broen er 26 m lang, og 2,5 m bred ved slug og afgang. Hertil kommer støttemure på 2,60 meters længde ved både slug og afgang, der går skråt ud fra åbningerne, hvorefter de slår et lille knæk ind mod hinanden, så de kommer til at gå nogenlunde parallelt de sidste 50 cm. Selve åbningen er 2,10 m høj og 1,50 m bred, og er ved sluget i bunden belagt med flade granitsten, både inde under broen, og ude mellem støttemurene, medens den ved afgangen, og ca. halvt ind under broen er belagt med granitskærver af ca. 5 x 5 cm størrelse og sand. Ved selve broen består de nederste 4 skifter af murede kvaderstensblokke, medens selve hvælvet / brobuen er muret i røde teglsten i tre skifter. Kvaderstensblokkene fortsætter op omkring den murede brobue og ender i 9 skifters højde. Oven på kvaderstensblokkene er der lagt nogle flade granitplader, hvorpå der ved sluget lige over åbningen er indhugget "VA" og ved afgangen "1869"

Undersøgelseshistorie

2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterBro
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Bro

Broer er blevet bygget siden forhistorisk tid, dog i begyndelsen i en primitiv form, hvor træstammer eller langstrakte klippestykker blev væltet hen over en kløft eller et mindre vandløb. I takt med mere organiseret transport af mennesker og gods opstod behovet for permanente broer. Dette blev først erkendt af sumererne og egypterne, som for over 5000 år siden byggede et betydeligt antal buebroer af murværk, og af kineserne, der opførte broer for over 4000 år siden. For de permanente broer var det foretrukne byggemateriale mursten eller natursten; sidstnævnte er det mest holdbare af alle, som det bevidnes af de mange broer og bygværker, der har overlevet gennem flere tusinde år. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links