6339 oversigt
.
6336 oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Slagelse Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
352236
Sted- og lokalitetsnummer
040311-31
Anlæg
Bro, Udateret (dateret 250000 f.Kr. - 2009 e.Kr.)

Stensat bro fra slutningen af 1700-tallet. Bro på landevejen Roskilde-Korsør. Velholdt og i god stand.

Original fredningstekst

Skovse Bro. Broen er opført af granitkvadrer med konkav hvælving. Gennemløbet er ca. 13 m langt, 1,6 m højt og 3 m bredt. Hver facade er 8 m bred og 3 m høj. På facaden over sluget er indhugget SKOVSE. På facaden over afgangen er indhugget 1781 i forbindelse med C VII's kronede monogram. Bunden er belagt med flade sten. Både ved sluget og afgangen er gennemløbet forlænget ca. en meter af ca. 1,2 m høje, vinkelstillede mure. Hvert gelænder er ca. 1 m højt og 5 m langt. Over broen fører en smal, asfalteret vej, der er en rest af den første hovedvej, der blev anlagt mellem København og Korsør.

Undersøgelseshistorie

2009
Diverse sagsbehandling - Det Kulturhistoriske Centralregister
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2012
Museal besigtigelse - KulturstyrelsenStensat bro fra slutningen af 1700-tallet. Bro på landevejen Roskilde-Korsør. Velholdt og i god stand.

Bro

Broer er blevet bygget siden forhistorisk tid, dog i begyndelsen i en primitiv form, hvor træstammer eller langstrakte klippestykker blev væltet hen over en kløft eller et mindre vandløb. I takt med mere organiseret transport af mennesker og gods opstod behovet for permanente broer. Dette blev først erkendt af sumererne og egypterne, som for over 5000 år siden byggede et betydeligt antal buebroer af murværk, og af kineserne, der opførte broer for over 4000 år siden. For de permanente broer var det foretrukne byggemateriale mursten eller natursten; sidstnævnte er det mest holdbare af alle, som det bevidnes af de mange broer og bygværker, der har overlevet gennem flere tusinde år. Læs videre her.

Udateret

I visse tilfælde er det ikke umiddelbart muligt at datere et fortidsminde uden at foretage en nærmere undersøgelse. Da beskyttede fortidsminder er fredede – også for arkæologer – er det ikke altid muligt at datere anlægget, før der foretages en videnskabelig undersøgelse. I de tilfælde, hvor fortidsmindets præcise alder er ukendt, eller der er tvivl om dateringen, anvendes betegnelsen udateret. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links