Sydsiden af bro set fra syd
.
Nordsiden af bro set fra nord
.
Oversigt af bro set fra øst
.

Faktaboks

Kommune
Sønderborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
411288
Sted- og lokalitetsnummer
230101-82
Anlæg
Bro, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.); Skåltegn, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Nørreskov, art.nr. 1, bd. I, bl. 1 Grønnebro. På brohoveder af granitplanker hviler seks monolitoverlig- gere og vinkelret herovenpå ligger granitsveller, som bærer vejbanens belægning. På broen flankeres vejen af to store stenplanker med en indbyrdes afstand af 2,60 m. Den nordlige af disse har på ydersiden 13 skålformede fordybninger. Til mindesmærket hører endvidere otte oprejste sten, der mar- kerer vejkanten i broens umiddelbare nærhed. Gennemløbet under broen måler ca. 1,30 m i højden, regnet fra bækkens bund, og ca. 1 m i bredden. Dets længde, broens bredde, er 3,95 m. Fredningen omfatter 4 m af vejdæmninger på begge si- der af broen at regne fra gennemløbets midte.

Undersøgelseshistorie

1933
Uspecificeret museal aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1955
Museal besigtigelse - Museet på Sønderborg SlotSkålsten [sbnr.392] (rød) "Grønnebro" med stor stenkiste [sbnr.82], på den øverste overligger på østsiden findes der en del skålformede fordybninger. s. Skålstene i Sønderborg Amt.
1955
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidStor sten med ca. 30 skålformede fordybninger. Stenen, der nu er en tildannet stenplanke ca. 2,80 m lang, 0,45 cm bred og 0,45 m tyk, har sin plads i "Grønnebro", der fører over Grønnebæk.
1955
Tinglysning - Fredningsstyrelsens FortidsmindeforvaltningGrønnebro, en vejbro beliggende i det nordøstlige hjørne af afdeling 71 af Nørreskoven. På brohoveder af granitplanker hviler seks monolitoverliggere og vinkelret herovenpå ligger granitsveller, som bærer vejbanens belægning. På broen flankeres vejen af to store liggende stenplanker med en inbyrdes afstand af 2,60 m. Den nordlige af disse har på ydersiden 13 skålformede fordybninger. Til mindesmærket hører endvidere otte oprejste sten, der markerer vejkanten i broens umiddelbare nærhed. Gennemløbet under broen måler ca. 1,30 m i højden (regnet fra bækkens bund) og ca. 1 m i bredden. Dets længde (broens bredde) er 3,95 m. Fredningen omfatter 4 m af vejdæmningen på begge sider af broen at regene fra gennemløbets midte.
1955
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Middelalder og Renæssance
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorStenbjælke med skåltegn i N-side, siddende i "Grønnebro".
1985
Institutionssag uden journaldata - Haderslev Museum
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2013
Beskadigelse/hærværk - KulturstyrelsenSønderborg Kommunes restaurering af Grønnebro
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Bro

Broer er blevet bygget siden forhistorisk tid, dog i begyndelsen i en primitiv form, hvor træstammer eller langstrakte klippestykker blev væltet hen over en kløft eller et mindre vandløb. I takt med mere organiseret transport af mennesker og gods opstod behovet for permanente broer. Dette blev først erkendt af sumererne og egypterne, som for over 5000 år siden byggede et betydeligt antal buebroer af murværk, og af kineserne, der opførte broer for over 4000 år siden. For de permanente broer var det foretrukne byggemateriale mursten eller natursten; sidstnævnte er det mest holdbare af alle, som det bevidnes af de mange broer og bygværker, der har overlevet gennem flere tusinde år. Læs videre her.

Skåltegn

Skåltegn er mindre, cirkulære, indhuggede fordybninger i klippeflader eller på større og mindre sten. Der kendes enkelte skåltegn fra bondestenalderen (neolitikum ca. 4000-1700 f.v.t.), men de forbindes navnlig med bronzealderen (ca. 1700-500 f.v.t.), hvor de var særlig udbredt. De findes enkeltvis eller i grupper af flere skåltegn på samme sten og sammenlignes ofte med bronzealderens lidt mere komplicerede helleristninger, der er indhuggede motiver på klippeflader. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links