På Bruunshaab Gl. Papfabrik kan de besøgende bl.a. følge med i fremstillingen af pap efter de gamle processer. Til højre ses papmaskinen med den store valse, som laver papmasse om til flade plader af pap. Pladerne bliver herefter skåret af valsen, hvorefter de skal presses og tørres.
.

Det fondsejede museum Bruunshaab Gl. Papfabrik, der blev indviet som museum i 1987, ligger i Søndermølle Å, ca. 5 km øst for Viborg, og er et af Danmarks få arbejdende fabriksmuseer. Museet drives af fondens bestyrelse og frivillige i en støtteforening og støttes økonomisk af Viborg Kommune, lokale erhvervsdrivende og enkeltpersoner.

Fabriksmiljøet i ådalen ligger med mølledammen og fabriksbygningen på dæmningen, og i forlængelse af den følger maskinhus med vandturbine, dampmaskine, kedel og kulgård. I fabriksbygningen kan de besøgende opleve det sindrige transmissionssystem med hoveddrivaksel og remtræk ned til de gamle papmaskiner, hvoraf de ældste er fra 1906. Produktionen foregår som ved fabrikkens begyndelse.

I dag er et fabriksmiljø bevaret, der tager sig ud som i 1950’erne, hvor medarbejderne fremstiller papæsker i forskelligt design af affaldspapir. Den gamle papfabrik har museumsudstillinger og publikumsfaciliteter.

Historie

Ved en opstemning af Søndermølle Å ca. 5 km øst for Viborg blev Bruunshaab Klædefabrik etableret i 1821 af Johannes Bruun. I 1916 blev fabrikskomplekset imidlertid indrettet til produktion af pap og skiftede navn til A/S J. Smiths Papfabrik. Fremstillingen af pap krævede store vandmængder, og åvandet var velegnet. Den kommercielle produktion foregik indtil 1979, og siden 1987 har fabrikken fungeret som arbejdende fabriksmuseum. Fabriksanlægget blev fredet i 1999.

Videre læsning

Læs mere om Kulturhistoriske museer og kulturarv i Viborg Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Kulturhistoriske museer og kulturarv