Det centrale Buddinge, 2018. Buddinge er Gladsaxe Kommunes administrative og kulturelle center med rådhus, hovedbibliotek, flere uddannelsesinstitutioner samt politistation. Den store rundkørsel, hvor Søborg Hovedgade, Buddingevej, Buddinge Hovedgade og Gladsaxe Ringvej mødes, ligger, omtrent hvor landsbyen Buddinge i sin tid lå. Handelslivet foregår ved Buddinge Centret tæt ved rundkørslen, langs Søborg Hovedgade og ved Søborg Torv. Industriområdet syd for Gladsaxe Ringvej, delvis uden for kortudsnittet, rummer bl.a. HMN Naturgas. Farumbanen løber gennem byen, og der er 1‑2 km til Helsingørmotorvejen, Hillerødmotorvejen og Motorring 3.
.

Buddinge ligger i et let kuperet morænelandskab fra sidste istid og strækker sig fra Gammelmosevej i nord, inkluderer Søborgkvarteret og grænser mod syd og øst til hhv. Københavns og Gentofte Kommuner. Landsbyen lå tæt ved dagens Buddinge Centret, men forskellen på rig og fattig var betydelig, og uenigheden før udskiftningen stor, så landsbyen gik i opløsning efter udskiftningen. Byen fik station, men den lå perifert i forhold til den gamle bykerne, som nu er væk, og den fik umiddelbart kun lidt betydning for byudviklingen.

Buddinge ligger omtrent midt i den østlige del af Gladsaxe Kommune. Byen gennemskæres øst-vest af Motorring 3 og S-togslinjen, men hovedaksen er Buddingevej (del af Ring 3), der løber fra Kongens Lyngby i nord mod syd og ender i en stor rundkørsel, hvoromkring de vigtigste institutioner ligger. Her findes også adskillige etageejendomme, mens parcel- og rækkehuskvarterer dominerer i byens nordlige ende.

Stednavnets betydning

Navnet Buddinge kendes fra *1296, hvor det optræder i formen Bwdinghe. I senere kilder findes det i former som Butinghæ (1335) og Budingæ (1370‑80). Navnet består formentlig af det gammeldanske substantiv but i betydningen »kort træstykke« med afledningsendelsen unge, der samlet kan have haft en stedsangivende betydning: »stedet med de korte træstykker«.

Mere om stednavne i kommunen

Videre læsning

Læs mere om byer i Gladsaxe Kommune

Læs videre om

Se alle artikler om Bydele og byområder