Faktaboks

Kommune
Holbæk Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
312418
Sted- og lokalitetsnummer
030301-51
Anlæg
Bro, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Butterup bro. Broen, der er opført af groft tilhugne kampesten, har to gennemløb, der er ca. 6 m lange og ca. 1,8 m brede. Midterpil- len, der adskiller de to gennemløb, er ca. 1,2 m bred, Hvert af gennemløbene er dækket af udkløvede granitstensplanker, der er ca. 20-30 cm høje. Gennemløbenes frie højde over den stenlagte bund er ca. 1,75 m. Fra den vestre facade udgår der langs åløbet ca. 2 m lange, let skrånende kampe- stenssætninger. De tilsvarende kampestenssætninger ved den østre facade er ca. 0,50 m lange. Den samlede bredde af fa- caden er ca. 7 m. En ca. 1 m høj, asfalteret vejbane er lagt over broen. Vejen flankeres i hver side af tre granitsten, som bærer et jernrækværk. Fredningen omfatter den samlede brokonstruktion samt 10 m af vejen på begge sider af broen. Broen er beliggende på en nu nedlagt vejstrækning, der fø- rer over Kalvå, og ligger i skellet mellem Butterup og Tuse sogn, på matr.nr. 2 af Butterup og matr.nr. 3 af Tuse, hhv. Merløse og Tuse herred. Ovennævnte mindesmærke må ikke fjernes, udjævnes, ændres, ombygges eller beskadiges på nogen måde. Henlæggelse af jord, sten og affald i åløbet under broen må ikke finde sted. Tuse matr.nr. 3: Butterup bro. Se under Butterup sogn.

Undersøgelseshistorie

1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorButterup bro (med vejdæmning) 4 x 25 x 7 m Broen fremtræder som beskrevet på kartotekskort, samlet højde inkl. rækværk er ca.4 m Vejen over broen er på en dæmning, der er længere end de fredede 10 m, ses især mod SV. Mod N anvendes vejen som rasteplads, og området der, mellem den gamle vej og nuværende er tilplantet bl.a. med gran og løvkrat. Der ligger noget affald i kant af rasteplads og i selve åen. Mod V er der faldet enkelte sten ud af stensætningen i åbanken, betyder intet for konstruktionens holdbarhed. ** Seværdighedsforklaring ** Kampestensbro over å med vejdæmning Bevoksning: 1983: Græs og Løvkrat
2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterBro
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Bro

Broer er blevet bygget siden forhistorisk tid, dog i begyndelsen i en primitiv form, hvor træstammer eller langstrakte klippestykker blev væltet hen over en kløft eller et mindre vandløb. I takt med mere organiseret transport af mennesker og gods opstod behovet for permanente broer. Dette blev først erkendt af sumererne og egypterne, som for over 5000 år siden byggede et betydeligt antal buebroer af murværk, og af kineserne, der opførte broer for over 4000 år siden. For de permanente broer var det foretrukne byggemateriale mursten eller natursten; sidstnævnte er det mest holdbare af alle, som det bevidnes af de mange broer og bygværker, der har overlevet gennem flere tusinde år. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links